Stagiarii de la Casa Albă pe picior de război: „Obama plăteşte-ne un salariu”
alte articole
Unii foşti stagiari de la Casa Albă, reuniţi într-un grup numit „Fair Pay Campaign”, sunt gata să-şi lanseze campania pe 2 septembrie de Ziua Muncii (Labour's Day). Vor cere lui Obama să înceapă să-i plătească chiar şi pe cei care până acum au lucrat întotdeauna gratuit, adică între 20.000 şi 30.000 de tineri care pentru 3 luni pe an sunt angajaţi de către agenţiile guvernamentale.
Există sute de stagiari care şi-au dat în judecată angajatorii pentru că nu au primit nicio remuneraţie după luni de zile de muncă epuizantă la birou, de multe ori având câştig de cauză. Dar acum, unii foşti stagiari de la Casa Albă - adunaţi în grupul de presiune „Fair Pay Campaign”- ar putea fi gata să-l atace în mod direct pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cerându-i ca toţi lucrătorii să fie plătiţi, fără distincţie, chiar şi în palatul puterii americane.
Stagiarii preşedintelui, de fapt, se pregătesc să lanseze campania lor pe 2 septembrie, o zi simbolică pentru Statele Unite: Labour's Day, sărbătoare americană a muncii. Ei vor cere lui Obama să înceapă să-i plătească chiar şi pe cei care până acum au lucrat întotdeauna gratuit, pentru a da un exemplu tuturor agenţiilor guvernamentale şi altor companii private din SUA.
În fiecare vară, la numărul 1600 din Pennsylvania Avenue, Washington DC vine o armată de stagiari - între 20 şi 30.000 de tineri - şi după cum se menţionează pe site-ul Casei Albe nimeni nu este plătit pentru perioada de şedere de trei luni. Orele de lucru? De luni până vineri, de la 9 la 18, un total de 45 de ore pe săptămână.
Fair Pay Campaign vrea să folosească ca un punct în favoarea sa, declaraţiile lui Obama în sprijinul salariului minim pentru angajaţii din întreaga ţară, pe care preşedintele a precizat în mod repetat că vrea să–l ridice la nouă dolari pe oră.
"Noi nu credem că, în timp ce se va lupta pentru salariul minim, Casa Albă va permite ca cei angajaţi în interiorul său să lucreze pe gratis", a declarat pentru CNN liderul grupului, Mikey Franklin.
Regula la Casa Albă este că, dacă vrei să ajungi la elite trebuie să lucrezi pe gratis, dar acest lucru nu este o realitate pentru mulţi oameni care nu fac parte din clasele superioare. Grupul cere un salariu pentru acei tineri care "joacă un rol indispensabil" în interiorul Casei Albe.
Dar în lumea diversă a stagiarilor sunt şi dintre cei care stau mult mai bine. Acum câteva luni s-a discutat despre publicarea salariilor unor interni de la Google: aceştia au ajuns la cifra record de 6.800 dolari pe lună.
Moartea unui tânăr stagiar de la banca Merrill Lynch a suscitat o amplă dezbatere şi în Marea Britanie în special despre programul de lucru al stagiarilor la băncile de investiţii din City. Cu diferenţa că şi aici sunt plătiţi.
Salariul garantat de către Bank of America pentru stagiari este foarte mare, se vorbeşte de aproximativ 2.700 de lire sterline pe lună, peste 3.100 de euro. O cifră importantă, proporţională cu volumul de muncă şi de stres. Pe de altă parte, Moritz pare să fi fost unul dintre mulţii stagiari prinşi în aşa-numitul "magic roundabout" - o practică în care un taxi îi duce pe stagiari acasă, aşteaptă afară în timp ce fac un duş şi se schimbă şi apoi îi conduce înapoi la birou pentru a începe o altă zi lungă de muncă.
Fair Pay Campaign nu cere o cifră atât de mare, dar are scopul de a sensibiliza cetăţenii americani referitor la toate discursurile făcute de Obama privind clasa de mijloc şi venitul garantat. În cazul în care preşedintele nu-i plăteşte pe cei care lucrează pentru el, discursurile sale ar fi „goale”, cum se spune în America.
Între timp, petiţia lansată de Fair Pay Campaign a depăşit 8.500 de semnături dintre cele 10.000, la care trebuie să ajungă pentru a fi prezentată la Casa Albă.