St. Petersburg: Lider parlamentar rus discută cu şefii delegaţiilor celor două Corei

Preşedintele camerei superioare a Parlamentului Federaţiei Ruse a purtat discuţii separate cu şefii delegaţiilor sud şi nord-coreene prezente la o întâlnire parlamentară internaţională.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Pe fondul tensiunilor tot mai mari provocate de testele nucleare şi de rachete nord-coreene, care au sfidat mai multe rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a purtat convorbiri cu delegaţi ai celor două Corei pe marginea Adunării Uniunii Interparlamentare, care a avut loc luni în oraşul rusesc Sankt Petersburg.

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a precizat că Matvienko i-a comunicat preşedintelui Adunării Naţionale sud-coreene, Chung Sye-kyun, că reducerea activităţilor militare în largul coastei Peninsulei Coreene ar putea ajuta la determinarea Phenianului să respecte restricţiile internaţionale aplicate asupra activităţilor sale.

Matvienko a afirmat că Moscova “condamnă cu tărie Coreea de Nord pentru dezvoltarea programului de arme nucleare şi pentru testarea lor, şi noi – la fel precum întreaga comunitate internaţională – îi cerem [regimului nord-coreean] să se conformeze cu stricteţe rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

La întâlnirea cu Chung, liderul rus a declarat că schimburile recente de cuvinte dure între Washington şi Phenian sunt “foarte periculoase”.

Remarcile sale au fost similare cu declaraţiile precedente ale preşedintelui Vladimir Putin şi a altor oficiali ruşi, care deseori acuză SUA şi Coreea de Sud că provoacă Phenianul.

În plus, Matvienko s-a întâlnit şi cu An Tong-chun, vicepreşedinte al Adunării Populare Supreme Nord-Coreene. În cadrul întâlnirii, An a prezentat o declaraţie din partea dictatorului comunist Kim Jong-un, care a precizat că “istoria celor două naţiuni este o istorie de prietenie”, potrivit unor rapoarte media ruseşti.