St. Petersburg: Lider parlamentar rus discută cu şefii delegaţiilor celor două Corei

Preşedintele camerei superioare a Parlamentului Federaţiei Ruse a purtat discuţii separate cu şefii delegaţiilor sud şi nord-coreene prezente la o întâlnire parlamentară internaţională.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Pe fondul tensiunilor tot mai mari provocate de testele nucleare şi de rachete nord-coreene, care au sfidat mai multe rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a purtat convorbiri cu delegaţi ai celor două Corei pe marginea Adunării Uniunii Interparlamentare, care a avut loc luni în oraşul rusesc Sankt Petersburg.

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a precizat că Matvienko i-a comunicat preşedintelui Adunării Naţionale sud-coreene, Chung Sye-kyun, că reducerea activităţilor militare în largul coastei Peninsulei Coreene ar putea ajuta la determinarea Phenianului să respecte restricţiile internaţionale aplicate asupra activităţilor sale.

Matvienko a afirmat că Moscova “condamnă cu tărie Coreea de Nord pentru dezvoltarea programului de arme nucleare şi pentru testarea lor, şi noi – la fel precum întreaga comunitate internaţională – îi cerem [regimului nord-coreean] să se conformeze cu stricteţe rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

La întâlnirea cu Chung, liderul rus a declarat că schimburile recente de cuvinte dure între Washington şi Phenian sunt “foarte periculoase”.

Remarcile sale au fost similare cu declaraţiile precedente ale preşedintelui Vladimir Putin şi a altor oficiali ruşi, care deseori acuză SUA şi Coreea de Sud că provoacă Phenianul.

În plus, Matvienko s-a întâlnit şi cu An Tong-chun, vicepreşedinte al Adunării Populare Supreme Nord-Coreene. În cadrul întâlnirii, An a prezentat o declaraţie din partea dictatorului comunist Kim Jong-un, care a precizat că “istoria celor două naţiuni este o istorie de prietenie”, potrivit unor rapoarte media ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe