Specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra apei din piscine
Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii atrag atenţia că apa din piscine şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci), care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii, localizate, cel mai frecvent, la nivelul pielii, al ochilor, urechilor şi tubului digestiv.
Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării de infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la acţiunea de dezinfectare şi clorinare a apei.
Cei mai expuşi bolilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar.
În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele care au diverse afecţiuni (digestive, cutanate, oculare) să amâne baia în piscină până după vindecarea lor.
Totodată, la cel mai mic semn sau simptom de boală, trebuie să solicite sfatul unui medic pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor prin semnele clinice specifice.
Este bine ca populaţia să frecventeze locuri special amenajate şi autorizate, să respecte regulile de igienă personală şi să fie evitată înghiţirea apei din piscină.
Cele mai frecvente afecţiuni sunt dermatozele, cum ar fi pitiriazisul - o micoză a pielii produsă de o ciupercă caracterizată prin apariţia unor pete mici, de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea unui şezlong fără folosirea prosopului personal.
O altă afecţiune este râia şi pediculoza - care poate fi luată prin folosirea prosoapelor contaminate, care nu au fost spălate corespunzător, dar şi furunculul produs de stafilococii din apa de piscină.
Mai pot apărea afecţiuni oculare şi otice, cum ar fi: conjunctivita de piscină - produsă adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri), care, pe lângă manifestările oculare (roşeaţă, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi, urmate de hemoragii subconjunctivale), poate fi însoţită şi de alte manifestări: febră, faringită sau manifestări neurologice (radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp după infecţia conjunctivală.
Otita de piscină - manifestată prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern - este provocată de o ciupercă microscopică, prezentă în apa piscinelor. Mai pot apărea boli digestive, manifestate adesea prin diaree - care apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni.
Totodată, există riscul apariţiei la dezinfectanţii din apă a unor reacţii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), de apariţie a unor iritaţii la nivelul ochilor sau a unor afecţiuni (uscarea şi contractarea conjunctivei, dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifierea corneii).