Soţia premierului israelian inculpată pentru fraudă şi abuz de încredere

Sara Netanyahu, soţia premierului israelian, a fost inculpată pentru fraudă şi abuz de încredere. Aceasta a fost subiectul unei investigaţii îndelungate privind utilizareai eronată a fondurilor de stat.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi soţia sa, Sara, se află în Biroul Oval al Casei Albe, Washington, D.C., 5 martie 2018. (Getty Images)
Andrei Popescu
21.06.2018

Soţia premierului Benjamin Netanyahu, Sara, a fost inculpată pentru deturnare de fonduri de stat, a anunţat joi Ministerul israelian al Justiţiei.

Sara Netanyahu s-a aflat în centrul unei îndelungate anchete a poliţiei cu privire la afirmaţii de falsificare a unor cheltuieli ale reşedinţei oficiale, inclusiv că ar fi cheltuit peste 350.000 de shekeli (83.500 de euro sau 96.500 de dolari) pe comenzi de mâncare pentru biroul premierului, potrivit Deutsche Welle.

Acuzaţiile împotriva Sarei Netanyahu includ fraudă şi abuz de încredere.

Când i s-a comunicat că ar putea fi judecată pentru corupţie în septembrie 2017, pagina oficială de Facebook a biroului premierului a publicat un mesaj în care a negat implicarea Sarei Netanyahu şi a precizat că acestea sunt “absurde şi se va dovedi că sunt nefondate”.

În schimb, Sara a învinuit-o pe Meni Naftali, fosta menajeră a premierului, că ar fi comandat mâncarea.

Însuşi premierul este implicat în câteva cazuri de corupţie. În luna martie, poliţia i-a interogat pe Netanyahu şi soţia sa în cadrul unei investigaţii legate de posibilitatea ca guvernul să fi acordat în mod neetic beneficii celei mai mari companii de telecomunicaţii din Israel, Bezeq.

Netanyahu şi membrii familiei sale sunt de asemenea suspectaţi că au primit ţigări de lux, şampanii şi bijuterii în valoare de un milion de shekeli (285.000 de dolari sau 240.000 de euro) din partea unor personalităţi în schimbul unor favoruri financiare sau personale.

Într-o altă investigaţie, Netanyahu este suspectat că a încercat să încheie un acord cu patronul celui mai bine vândut ziar israelian, Yediot Aharonot, pentru a obţine o acoperire mediatică mai favorabilă.

În plus, deşi Netanyahu nu este suspect într-un alt caz - Cazul 3.000 - poliţia a investigat dacă premierul a încercat să faciliteze un acord în care aliaţi apropiaţi ar fi făcut lobby în rândul oficialilor pentru cumpărarea unor submarine de la compania germană Thyssenkrupp. Se presupune că acei aliaţi ar fi avut de câştigat financiar de pe urma acordului.

Premierul, care se află la putere din 2009, şi-a susţinut nevinovăţia şi a denunţat numeroasele rapoarte de corupţie ca fiind rezultatul unei poliţii şi mass medii prea zeloase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor