S-a semnat contractul de finanţare pentru Pasajul Piaţa Sudului. Lucrările ar putea începe în luna martie

Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu. (www.pmb.ro)

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig şi primarul general al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, au semnat astăzi, contractul de finanţare pentru construcţia unui nou pasaj subteran în Piaţa Sudului. Lucrările la ceea ce primarul general al capitalei a numit ”cel mai mare proiect al Bucureştiului cu fonduri europene” vor începe cel mai probabil în luna martie 2013.

”Proiectul pasajului subteran de la Piaţa Sudului este cel mai mare proiect al Bucureştiului cu fonduri de la Uniunea Europeană. Valoarea lui se ridică la 127 milioane lei, din care 96 milioane lei sunt fonduri europene. Acest proiect este important pentru că de patru ani tot aşteptăm să obţinem finanţarea. Undeva spre începutul lui martie, de Mărţişor, suntem cu lopeţile pe acolo”, a precizat Sorin Oprescu.

Potrivit declaraţiilor făcute de Sorin Oprescu cu prilejul unei conferinţe de presă, lucrarea de la Piaţa Sudului închide inelul principal de circulaţie. În plus, pasajul va reduce timpul de aşteptare în trafic din zonă cu 74%. Primarul general a dat asigurări că lucrările la Pasajul Sudului nu vor începe însă până ce nu va fi terminat măcar un sens la podul de la Mihai Bravu, deoarece altfel s-ar crea haos în traficul din întreaga zonă.

”Încercăm să depăşim momentele de aşteptare un an de zile, deblocarea lucrărilor Mihai Bravu - Văcăreşti pentru că până când începem pasajul dorim ca cel puţin pe un sens să îi dăm drumul. Aşa se întâmplă când legile nu sunt puse la punct şi sunt nedrepte. La acel pasaj, la trecerea de la Timpuri Noi, am respectat procedurile de licitaţie şi am ales preţul cel mai mic. După care am început să constatăm că zeci de ţevi de dedesubt trebuie mutate. Ne-am învăţat minte să luăm măsuri să nu se mai întâmple şi la pasajul ăsta nou', a adăugat Sorin Oprescu.

De asemenea, primarul general a dat asigurări că, dacă nu vor fi respectate următoarele termene, contractul pentru pasajul de la Mihai Bravu va fi reziliat şi a criticat procedurile de acordare a finanţărilor din fonduri europene.

”Rămân însă într-un obiectiv apropiat, probabil după alegeri, că acum începe filoxera generală, de studiat mai atent toate procedurile de obţinere a banilor europeni. Vă rog să credeţi că este mai mult decât o aventură să îi obţii, aştepţi şi ceri 7.000 de lucruri, sunt legi care deja se bat cap în cap în ultimii 20 de ani. Cred că un sprijin legislativ în toate domeniile, chiar şi în domeniul achiziţiilor, ar fi mult mai corect, având responsabilitatea felului în care ai cheltuit aceşti bani”, a subliniat Sorin Oprescu.

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se va realiza pe direcţia Calea Văcăreşti - Strada Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti - 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile - 160 metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de 5 metri. Rampa spre Niţu Vasile va fi o rampă unică având câte două benzi de circulaţie pe sens. Rampa spre Calea Văcăreşti va fi formată din două rampe independente, câte una pe fiecare sens de circulaţie, fiecare având câte două benzi.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat că durata proiectului pasajului subteran de la Piaţa Sudului va fi de 26 de luni.

”Am stabilit un parteneriat strategic între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Primăria Generală a capitalei tocmai pentru a rezolva probleme stringente ale Bucureştiului. Acest proiect face parte din acest parteneriat strategic. Am semnat şi proiectul de finanţare pentru Spitalul 'Victor Gomoiu'. Primăria Generală a depus până acum 8 proiecte la Programul Operaţional Regional, dintre care 5 au fost contractate, valoarea totală fiind de 75 milioane lei”, a afirmat Eduard Hellvig.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne