Sorin Lucaci: BookLand face diferenţa printr-o Caravană a Cărţii în 19 oraşe, periplu de 10 luni cu multe evenimente culturale (interviu)
alte articole
Târgul de carte BookLand, ajuns la a III-a ediţie, va începe pe data de 5 martie 2013 în Oradea şi se va încheia în atmosfera sărbătorilor pe data de 23 decembrie la Bucureşti. BookLand lansează, ca în fiecare an, cea mai de amploare Caravană a Cărţii, reiterând iniţiativa culturală dedicată Cărţii printr-un format ancorat în contemporan, care atrage prin modernitate, mobilitate şi participarea activă a cititorilor.
În periplul său prin 19 oraşe româneşti, târgul de carte BookLand va promova timp de 10 luni o selecţie optimă de titluri de carte, muzică şi film, din portofoliul variat de peste 6.000 de titluri de la 100 de edituri, prin urmare o ofertă consistentă de carte, muzică, film şi jocuri.
Printre instituţiile care editează cărţi şi publicaţii prezente la ediţia a treia a târgului de carte BookLand se numără editura Nemira, editura Trei, Polirom, Ideea Europeană şi Contemporanul.
Prin urmare, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu Sorin Lucaci, PR Manager al Târgului de carte BookLand, care ne-a povestit, într-un scurt interviu acordat publicaţiei noastre despre scopul evenimentului, despre noutăţile pe care le aduce acest târg de carte anul acesta, cât şi despre interesul românilor pentru lectură.
În încheierea interviului, Sorin Lucaci a precizat că în acest an Caravana BookLand va avea o nouă strategie, prin faptul că va "poposi câte două săptămâni în fiecare oraş, timp suficient pentru că iubitorii de carte să ne viziteze". De asemenea, PR Managerul evenimentului a mai adăugat că "în trei sferturi dintre oraşe vom fi prezenţi în piaţete şi parcuri, spaţii neconvenţionale şi în acelaşi timp foarte accesibile publicului cititor".
Nu în ultimul rând, Sorin Lucaci şi-a exprimat speranţa că în 2013 Caravana îşi va atinge scopul. Acela de a trezi şi menţine românilor interesul pentru carte, într-o lume dominată de internet.
Epoch Times prezintă cititorilor noştri interviul integral cu Sorin Lucaci, PR Manager al târgului de carte BookLand.
Reporter: Cum şi când a luat naştere Caravana BookLand?
Sorin Lucaci: BookLand a luat naştere în anul 2011, ca o alternativă viabilă la târgurile de carte existente deja pe piaţa românească, iar în 2012 s-a poziţionat drept cel mai de anvergură proiect de acest gen din România, atât din punctul de vedere al acoperirii geografice, cât şi al duratei. Iniţiativa noastră culturală a fost primită în toate colţurile ţării, cu entuziasm şi curiozitate, în acelaşi timp. Anul trecut am fost prezenţi în 39 de oraşe – am pornit la drum pe 6 Martie la Giurgiu şi ne-am oprim abia pe 24 Decembrie 2012 la Bucureşti – iar în fiecare oraş poposim câte şase zile, cu mici excepţii, în Bucureşti, Constanţa şi Suceava am stat două săptămâni. BookLand este un concept unic în România: târg urban de carte, organizat în centrele comerciale din marile oraşe. Coborând cartea din turnul de fildeş, motto-ul după care se ghidează este: „BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheamă, ci îi urmează!”
Ce reprezintă în esenţă acest târg de carte?
S.L.: BookLand este un târg inedit, atipic, neconvenţional, un târg pe care, vreau să cred, şi l-au dorit mulţi români. Este o caravană care, anul acesta,2013, străbate 19 oraşe ale ţării, timp de 42 de săptămâni şi care suplineşte atât absenţa celorlalte târguri de profil, cât şi lipsa fizică a librăriilor din ţară, multe desfiinţate sau intrate în insolvenţă în ultimii ani, atât din cauza crizei, cât şi din cauza scăderii apetitului românilor pentru lectură. Din acest motiv am creat şi o librărie online (click aici) care să rămână conectată în permanenţă la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oraş al ţării, deci aşteptăm şi iubitorii de carte din oraşele situate în nordul ţării (Sighetu Marmaţiei, Satu Mare, Carei, Baia Mare) atât în Caravana BookLand, care va poposi la Baia Mare, în Gold Plaza, între 19 – 31 martie, precum şi pe site-ul librăriei. Cititorii îşi pot comanda titlurile dorite şi prin intermediul acestei librării virtuale.
Este al treilea an de caravană, de periplu prin toată ţara. Ce aduce inedit şi atractiv acest târg în comparaţie cu celelalte, de exemplu Gaudeamus, Bookfest etc., dar şi în raport cu librăriile? Care sunt obiectivele principale ale BookLand?
S.L.: În plus faţă de celelalte târguri aducem tocmai această noutate, faptul că încercăm să acoperim o mare suprafaţă din teritoriul ţării, să-i urmăm pe toţi iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Traseul generos al Caravanei şi evenimentele organizate în cadrul târgului, zic eu, fac diferenţa. Caravana BookLand organizează în fiecare oraş unde poposeşte, multe evenimente artistice şi culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expoziţii de pictură şi sculptură, momente artistice realizate de copiii de la Şcolile Populare de artă, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de artă, tineri actori de la teatrele de păpuşi, etc. Iar în raport cu librăriile existente, încercăm prin calitatea şi diversitatea titlurilor prezentate să facem această diferenţă.
Pe parcursul Caravanei BookLand prin ţară, am avut ocazia de a cunoaşte oameni minunaţi, dornici să ne ajute în demersul nostru cultural de mediatizare şi promovare a cărţii. Poeţi, prozatori, critici literari, pictori, preşedinţi de filiale ale Uniunii Scriitorilor sau Artiştilor Plastici din România. Aş enumera câţiva din Moldova, atât de dragi mie: Carmen Veronica Steiciuc, un extraordinar organizator de evenimente culturale şi festivaluri literare, Gheorghe Neagu de la Oglinda literară din Focşani, Lucian Mănăilescu de la Buzău, Constantin Marafet din Râmnicu Sărat, organizatorul Festivalului de creaţie literară Titel Constantinescu, doamna profesor universitar Mihaela Gârlea din Iaşi, dar şi promoteri culturali din Ardeal, domnul Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural George Coşbuc din Bistriţa Năsăud şi mulţi alţii. Sper să nu supăr pe nimeni dacă nu i-am enumerat pe toţi.
Sunt convins că şi în 2013 vom găsi aceeaşi deschidere şi receptivitate, din partea comunităţilor culturale locale, din partea oamenilor de cultură, de a organiza evenimente artistice şi culturale în fiecare loc, unde va poposi Caravana BookLand.
Cum vi se pare piaţa de carte din România? Cum se descurcă editurile în aceste vremuri de restrişte?
Piaţa de carte din România este insuficient structurată şi valorificată. Este o piaţă cu potenţial, în continuă mişcare, editurile fac eforturi disperate pentru a-şi conserva resursele şi portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste această perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar. Din păcate, industria cărţii din România nu este la fel de profitabilă ca cea din ţările dezvoltate: Germania, Franţa, Anglia. Putem spune cu siguranţă că piaţa de carte este în declin.
S.L: Piaţa de carte din România este insuficient structurată şi valorificată. Este o piaţă cu potenţial, în continuă mişcare, editurile fac eforturi disperate pentru a-şi conserva resursele şi portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste această perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar. Din păcate, industria cărţii din România nu este la fel de profitabilă că cea din ţările dezvoltate: Germania, Franţa, Anglia. Iar criza financiară a atins fără doar şi poate şi domeniul cărţii. Putem spune cu siguranţă că piaţa de carte este în declin şi asta se reflectă şi în activitatea târgurilor de profil.
Un sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) arată nişte rezultate catastrofale: peste jumătate din populaţie nu a terminat de citit nicio carte în 2012. Altfel spus, în medie, finlandezii cheltuiesc 11,3% din veniturile salariale pentru tot ceea ce ţine de spectrul cultural. Nu britanicii, nu nemţii sau francezii, ci finlandezii! Iar pe locul doi se află maltezii! Britanicii se plasează de abia pe locul cinci, iar nemţii pe zece! Iar pe ultima poziţie se află romanii! Care cheltuiesc mai puţin de jumătate decât ocupanţii primului loc! Stăm mai prost decât bulgarii, vecinii noştri pe care-i privim cu atâta superioritate!
De asemenea studiul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că aproape un sfert dintre români n-au mai citit o carte de ani buni. Lipsa timpului pentru lectură, şi a timpului în general, accesul la alte surse de informare, precum tv, radio, internet, etc., lipsa banilor, lipsa unei educaţii, a unei deprinderi în ceea ce priveşte lectura, sunt câteva din motivele care ne fac pe noi, românii, să citim mai puţin decât vecinii noştri. Pe de altă parte, se pare că cel mai mult citesc românii cu vârste cuprinse între 36 şi 65 ani şi preferate sunt romanele, deci tot beletristica este pe primul loc în preferinţe, potrivit studiului.
În ce oraşe aţi avut cele mai bune vânzări în 2012, cel mai mare succes?
S.L.: Cel mai mare succes, de departe, l-a reprezentat Braşovul. Într-adevăr este un oraş turistic şi asta s-a văzut în numărul foarte mare de vizitatori care au trecut pragul Caravanei BookLand, în Piaţa Sfatului. După Braşov, aş putea să menţionez într-un fel de top, Timişoara, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Baia Mare.
V-aţi gândit să extindeţi Caravana BookLand şi în alte zone geografice, cu vorbitori şi cititori de limba română?
Da, să fiu sincer ne-am gândit la Chişinău. Ştiu ca din punct de vedere logistic este mai greu, dar nu este imposibil. La Chişinău se simte o acută nevoie de literatură românească, şi nu numai.
Ce tip de carte se vinde cel mai bine la târgul dumneavoastră?
S.L.: Beletristica în proporţie de 44%, în general literatura universală contemporană de la editura Polirom, dar şi SF, de la editura Nemira, eseuri şi critică literară de la Ideea Europeană şi Contemporanul. Cărţile pentru copii (poveşti) dar şi cărţile educative au o pondere semnificativă, de 27%. Părinţii alocă bugete considerabile pentru cartea şcolară şi educativă. Apoi cărţile pentru mămici, cărţile de parenting “Cum să creştem un copil sănătos”, “Dezvoltă încrederea în sine a copilului tău”, cd-uri şi dvd-uri, precum şi cărţi aspiraţionale, motivaţionale, de psihologie şi dezvoltare personală de la Editura Trei. O pondere de 17% o au cărţile cu profil economic: business, marketing, relaţii publice, management.
În contextul în care sunt extrem de binevenite evenimentele adiacente târgului de carte, precum dezbaterile culturale, lecturile publice, spectacolele de dans şi muzică, ş.a.m.d., cam câte acţiuni de acest fel au loc într-o stagiune BookLand?
S.L.: În stagiunea 2012 cred că de ordinul sutelor. Dacă aţi adus vorba despre evenimente, aş vrea cu această ocazie să-i mulţumesc domnului director Dan Daniel, de la Şcoala Populară de Artă din Baia Mare, pentru sprijinul şi dăruirea cu care s-a implicat în organizarea momentelor artistice din cadrul Caravanei BookLand de la Baia Mare.
Ce aşteptări aveţi pentru anul 2013?
S.L.: Avem aşteptări foarte mari în 2013, mai ales că am schimbat puţin strategia de promovare a cărţii. Spre deosebire de anul precedent, în 2013 vom poposi câte două săptămâni în fiecare oraş, timp suficient, spunem noi, pentru că iubitorii de carte să ne viziteze. De asemenea, în trei sferturi dintre oraşe vom fi prezenţi în piaţete şi parcuri, spaţii neconvenţionale şi în acelaşi timp foarte accesibile publicului cititor. Aşteptări mari avem şi de la publicul cititor băimărean, pentru că îl considerăm un public cultivat şi cu aplecare către lectură, motiv pentru care revenim şi anul acesta la Baia Mare. Ne dorim să satisfacem dorinţa de cultură şi, implicit de lectură a tuturor booklanderilor, sperăm să nu-i dezamăgim. Venim cu peste 6.000 de titluri de la 100 de edituri, deci o ofertă consistentă de carte, muzică, film şi jocuri.
Epoch Times este partener media al Caravanei Cărţii BookLand 2013, eveniment aflat la a treia ediţie.