Sorin Ioniţă: Declaraţiile lui Chicu la adresa României au menirea de a acoperi drama lui Dodon - problema "kuliok"

O ceartă între Chişinău şi Bucureşti pe subiectul numărului de persoane infectate/decedate din cauza virusului chinezesc "este un fel de râde hârb de oală spartă", a punctat Ioniţă.
Sorin Ioniţă
Sorin Ioniţă (Facebook)

Deşi scandalul iniţiat de prim-ministrul moldovean Ion Chicu la adresa europarlamentarului Siegfried Mureşan - pe care îl numeşte un „ratat”, un „copil de mingi” supus unui „patronat” -, precum şi la adresa statului român, declarând că ar fi cel mai corupt din Europa, are deja o săptămână de când este discutat în spaţiul public, criticile continuă să apară.

Astfel, recent, Sorin Ioniţă, director al Expert Forum de la Bucureşti, a ţinut să puncteze că, de fapt, nu contează cum e premierul Chicu, pentru că ceea ce se vede este o scenetă, un joc, un teatru jucat, menit să acopere, bineînţeles, problema cea mare, care este problema „kuliok”.

"Problema sacoşei cu bani" este "marea dramă", despre care s-a vorbit mai puţin în contextul în care în spaţiul public de la Chişinău au apărut alte subiecte, aparent mai de interes, cum ar fi comunicatul mitropoliei privind legătura dintre tehnologia 5G şi virusul Wuhan, declaraţiile procurorului general privind implicarea lui Plahotniuc în furtul miliardului etc., şi toate imediat după publicarea unui video în care Plahotniuc îi oferă lui Dodon un pachet.

"Acolo este marea dramă pentru preşedintele Dodon, pentru că episodul acela îi erodează, îi mănâncă serios chiar din electoratul lui, adică chiar din electoratul rusofon sau, mă rog, moldoveniştii cei care votează cu el şi ei sunt deranjaţi când văd un scandal de mare corupţie şi atunci, evident, s-a sărit repede, s-a dat ordin pe unitate ca toată chestia asta să fie acoperită cu alte scandaluri.

Şi a ieşit întâi mitropolitul cu chestii din alea SF, după aia premierul Chicu, pentru că cu ce poţi să acoperi corupţia? O acoperi cu identitate, cu escaladarea discursului identitar şi, de fapt, asta a făcut premierul Chicu – a lansat nişte atacuri care să întărâte, să tulbure apele în relaţia cu România, ştiind că asta energizează, enervează, activează oricum partea lor de electorat”, a declarat Sorin Ioniţă, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Menţionând faptul că la Chişinău, analiştii au înţeles mai bine ce s-a întâmplat, expertul a punctat că la Bucureşti nu s-a înţeles aşa bine şi lumea a căzut în capcana asta a discursului lui Chicu, unii s-au enervat, dar sigur că nu oficialii guvernamentali care ar fi ştiut la ce să se aştepte.

Totodată, a punctat Ioniţă, „apariţia filmuleţului în public printr-un personaj ca dl Reniţă, fost ambasador la Bucureşti şi care nu e din gaşca dlui Plahotniuc, de unde bănuim noi că vine filmul, spune multe. Deci, aici e un joc destul de complicat şi reacţiile au fost în funcţie de cine şi unde se află în această scenetă complicată”.

Menţionând că România e o ţară cu problemele ei, pe care nu le ascunde nimeni, expertul a subliniat totuşi că o ceartă între Chişinău şi Bucureşti pe subiectul numărului de persoane infectate/decedate din cauza virusului chinezesc este un fel de ʻrâde hârb de oală spartăʼ, pentru că întâmplarea face că Moldova, de fapt, stă mai prost pe indicatori decât România oricum ai da-o.

Chicu s-a consultat cu preşedintele Dodon şi au planificat un fel de răspuns care să declanşeze un alt răspuns la Bucureşti pentru că lor le foloseşte asta în campania pentru prezidenţiale, consideră Ioniţă. „Acum să ne certăm noi pe cifre, că unul are 62 de morţi la milion şi altul are 59 de morţi la milion, vă daţi seama, asta-i o chestie de grădiniţă”, a conchis expertul de la Bucureşti.