Procurorul General al R. Moldova: Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc

Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc, a declarat Procurorul General Alexandr Stoianoglo menţionând că procuratura dispune de probe incontestabile care indică că Plahotniuc este beneficiarul banilor obţinuţi sub formă de credite de la Banca de Economii (BEM), prin intermediul grupului Şor, acoperite în consecinţă, din mijloacele financiare ale Băncii Naţionale a Moldovei. În total, peste o sută de milioane de dolari americani.

Potrivit acestuia, suma a fost direcţionată spre procurarea pachetului de acţiuni al unei bănci, clădirii companiei de asigurări ASITO, Casa Modei şi hotelul Naţional.

De asemenea, banii primiţi din creditele de la BEM erau utilizaţi de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar şi ale persoanelor din anturajul său.

„Reieşind din cele constatate, astăzi, în privinţa cetăţeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanţă de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată cu 3 capete de acuzare, şi anume: crearea unei organizaţii criminale, escrocherie şi spălare de bani, ambele săvârşite în proporţii deosebit de mari”, a adăugat Procurorul General în cadrul unei conferinţe de presă.

Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităţilor competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat şi tras la răspundere în Republica Moldova, a adăugat procurorul dând asigurări că de comun cu alte autorităţi vor întreprinde măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât şi a companiilor afiliate lui.

Începând cu anul 2015, beneficiarii ”furtului miliardului” erau divizaţi în trei grupuri de interese: grupul Platon, Şor şi Filat. Platon şi Filat au fost condamnaţi, dosarul Şor fiind încă pe rolul instanţei de judecată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe