Sondaj YouGov: Germanii doresc plecarea soldaţilor americani de pe teritoriul lor

Soldaţi ai Marinei SUA. (Scott Olson/Getty Images)
Andrei Popescu
12.07.2018

Un aspect al aparentei “ameninţări” lansate de preşedintele Donald Trump cu privire la posibilitatea retragerii sau cel puţin a reducerii semnificative a trupelor americane staţionate în Germania este aceea că cetăţenii germani de fapt nu doresc ca soldaţii americani să fie staţionaţi pe teritoriul lor, potrivit unui nou sondaj.

Prezent în Bruxelles la summitul NATO, preşedintele Trump a criticat miercuri Berlinul pentru că se aşteaptă ca SUA să acopere factura pentru securitatea Europei în faţa agresiunii ruseşti în timp ce Germania şi alte ţări europene au încheiat contracte substanţiale cu giganţii ruşi în energie. Trump a declarat că Germania este “controlată în totalitate de Rusia”, făcând referire la gazoductul planificat Nord Stream 2, care va furniza germanilor gaz natural rusesc. “Germania este o ţară bogată”, a precizat Trump, implicând că ar trebui să îşi mărească cheltuielile pentru apărare, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Se pare că publicul german este de acord cu Trump în privinţa acestui lucru, în condiţiile în care un sondaj realizat de YouGov – ale cărui rezultate au fost publicate pentru agenţia de ştiri DPA în prima zi a summitului NATO – a descoperit că germanii de fapt susţin retragerea trupelor americane de pe teritoriul lor.

Sondajul a descoperit că “42% dintre respondenţi au declarat că susţin retragerea trupelor americane, doar 37% au declarat că doresc ca acestea să rămână în ţară, în timp ce 21% au fost indecişi”.

Potrivit publicaţiei The Independent, susţinătorii partidului de stânga Die Linke sunt în special în favoarea retragerii soldaţilor americani în procent de 67%. Acelaşi lucru s-a observat şi în cazul susţinătorilor partidului de extremă dreapta AfD - 55%. Totodată, Verzii susţin retragerea cu 48%.

Susţinătorii Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel doresc retragerea doar în proporţie de 35%, susţinătorii social democraţilor germani - 47%, iar cei ai Partidului Liber Democrat (FDP) - 37%.

Trump i-a criticat în ultima perioadă pe membrii NATO care nu au onorat promisiunea făcută în 2014 de creştere a nivelului cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB până în 2024. Doar trei ţări europene au atins acest punct. Germania, ale cărei relaţii cu SUA s-au tensionat în lunile recente, a indicat deja că nu poate să atingă obiectivul, spre deosebire de Polonia, care deja a făcut-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor