Sondaj Global: "Credeţi că în relaţiile cu China, guvernul dumneavoastră ar trebui să trateze drepturile omului şi comerţul împreună, sau ca aspecte separate?"
Acum, în timpul schimburilor comerciale este momentul oportun pentru a presa China să respecte drepturile omului, a fost răspunsul pe care l-au primit reporterii ziarului The Epoch Times din Suedia până în Peru, când au întrebat localnicii:
Credeţi că în relaţiile cu China, guvernul dumneavoastră ar trebui să trateze drepturile omului şi comerţul împreună, sau ca aspecte separate?
Gothenburg, Suedia
Rikard Eriksson, 33 de ani, inginer
China se situează pe o pantă ascendentă, dar este încă dependentă de restul lumii. Noi ar trebui să impunem anumite lucruri Chinei, cât încă se mai poate, deoarece pe măsură ce devine mai puternică, va fi din ce în ce mai puţin probabil să ne asculte sau să se schimbe. Situaţia drepturilor omului în China este sub orice critică, în special modul în care aceasta persecută minorităţile. Există o mulţime de alte probleme, astfel cred că ambele aspecte ar trebui tratate împreună. Dacă vrem săse schimbe China, acum este momentul.
Dubai, Emiratele Arabe Unite
Daniel Adkins, 43 de ani, profesor
Când vine vorba de China, cred că guvernul din cele mai multe ţări ar face bine să trateze drepturile omului şi comerţul ca aspecte separate, din două motive principale: drepturile omului ar trebui consolidate individual şi nu ar trebui utilizate ca o monedă de negociere. Dacă o ţară este forţată să accepte anumite drepturi ale omului ca o condiţie comercială, ele nu vor fi autentice şi de îndată ce avantajul lor comercial dispare, la fel va fi şi situaţia lor - este un câştig pe termen scurt şi o pierdere pe termen lung. Pe partea comercială, este important să mergem înainte şi să încheiem legături comerciale deoarece, pe măsură ce oamenii au un succes mai mare din punct de vedere economic, ei devin mai exigenţi când vine vorba de drepturile omului.
Bucureşti, România
Aurelian Creţu, 52 de ani, inginer
În mod ideal ar trebui tratate împreună, nu ca aspecte distincte, dar mă îndoiesc că acest lucru se întâmplă. Cred că relaţiile cu China ar trebui condiţionate de respectarea drepturilor omului. Nu cred că o economie de piaţă poate exista fără respectarea drepturilor omului.
Sofia, Bulgaria
Yordanka Georgieva, 31 de ani, inginer telecomunicaţii
Cred că guvernele nu ar trebui să trateze drepturile poporului chinez şi cele ale altor popoare în mod diferit. În ceea ce priveşte relaţiile comerciale, China este o piaţă şi un producător mare, şi atunci când orice ţară importă produsele ei, trebuie să impună un control al cantităţii bazat pe standardele sale. În ceea ce priveşte drepturile omului în China: în timpul şederii mele în China, am observat că poporul chinez este supus unor restricţii severe din partea guvernului când este vorba de călătoriile în străinătate, fie că e vorba de muncă sau în alte scopuri.
Maroochydore, Australia
Ron Frasa, 85 de ani, agent imobiliar ieşit la pensie
Cred că ar trebuie tratate ca probleme separate. Am creat un uriaş adormit în cazul Chinei. Nu putem să facem abstracţie de ea şi va deveni din ce în ce mai mare; mă tem că la un moment dat vom fi nevoiţi să separăm problemele. Este foarte greu de impus unei alte ţari cum să conducă poporul. În ţările arabe femeile trebuie să poarte voaluri, ceea ce noi considerăm că este ceva greşit. Şi totuşi, o mulţime de femei cred că este ceva normal, deoarece se simt mai curtate când poartă voalul. ... Noi ar trebui să fim întotdeauna amabili şi prietenoşi unii faţă alţii. Noi ar trebui sa îl tratăm pe celălalt cu respect.
Lima, Peru
Victor Zamudio, 32 de ani, designer grafic
Cred că ar trebui să le tratăm împreună; nu ar trebui să se negocieze cu anumite ţări în detrimentul propriului popor. Ştim că intenţia politicienilor este de a evita schimbarea. Oamenii protestează mereu şi guvernele întotdeauna doresc să continue să îşi exercite puterea. Cred, de asemenea, că lumea exterioară este o reflectare a interiorului nostru, dar fără această expresie nu putem căuta îmbunătăţirea noastră.
Edmonton, Canada
Dick Brunner, agent de fabricaţie
Cred că ar trebui luate în considerare împreună. Cred că drepturile omului sunt, de asemenea, o parte a ecuaţiei. China are o populaţie mare, comerţul este foarte important, dar munca în rândul copiilor şi drepturilor omului trebuie să facă parte din această ecuaţie. Chiar vreţi să aveţi de-a face cu asta? Unii oameni sunt sclavi. Ei lucrează mult şi din greu pentru salarii sub standardele minime. Ei sunt, de fapt, proprietatea [patronilor de fabrici]. Este probabil o modalitate mai bună de viaţă decât să-şi poarte singuri de grijă, dar asta nu înseamnă că este ceva corect. Situaţia nu se va schimba dacă nu ne împotrivim.
Brooklyn, New York, S.U.A.
Oscar Martinez, 34 de ani, producător digital
Cred că ar trebui tratate separat. Ele sunt două subiecte diferite.
Rio de Janeiro, Brazilia
Carlos Eduardo Castro Leal de Nunes, 50 de ani, procuror federal
Separat. În ciuda faptului că obiectivul principal al drepturilor omului este protejarea fiecărei fiinţe umane, aceste drepturi trebuie interpretate în funcţie de caracteristicile fiecărei naţiuni, respectând cultura acelei naţiuni. În caz contrar, va fi impus un cod moral universal diferit de realitatea locală. Pe de altă parte, comerţul este o activitate ce are drept scop profitul. Comerţul nu trebuie confundat cu ideologia.
Citiţi sondajul global în fiecare săptămână. Corespondenţii Epoch Times intervievează oameni din întreaga lume pentru a se cunoaşte despre viaţa şi perspectivele lor privind realităţile locale şi globale. Întrebarea de săptămâna viitoare la nivel mondial: "Credeţi că faceţi ceea ce ar trebui să faceţi?"