Sondaj francez: Popularitatea Marinei le Pen aproape la egalitate cu cea a lui Emmanuel Macron
Guvernul francez a declanşat un război al declaraţiilor împotriva liderului naţionalist Marine Le Pen după ce aceasta l-a acuzat pe preşedintele Emmanuel Macron că a pierdut timpul cu închiderea frontierelor în faţa ameninţării unui prezumtiv al treilea val, spunând că nu oferă „o baghetă magică”.
Confruntarea a avut loc la câteva zile după un sondaj care a sugerat că liderul partiului de dreapta Frontul Naţional ar avea o cotă de popularitate record în cazul alegerilor prezidenţiale. Franţa se află la doar 15 luni înaintea scrutinului în care se aşteaptă ca preşedintele să se confrunte cu liderul naţionalist francez pentru a doua oară.
Sondajul Harris Interactive pentru Le Parisien a arătat că Le Pen obţine 48% dintre voturi dacă alegerile ar avea loc astăzi, în timp ce Macron ar fi reales cu 52%.
"Este un sondaj, este un eşantion al momentului, dar arată că ideea că voi câştiga este credibilă, chiar plauzibilă", a declarat vineri Le Pen.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli franceze care interzic zborurile către şi dinspre ţări din afara UE, Le Pen l-a acuzat pe Macron că nu a închis frontierele suficient de repede.
„Încă de la început, fără să fim luaţi în considerare, am spus că unul dintre cele mai eficiente mijloace de încetinire a epidemiei (este închiderea frontierelor)”, a afirmat ea săptămâna trecută.
Luni, ministrul pentru Europa al cabinetului Macron, Clement Beaune, a respins acuzaţiile: „Virusul nu are paşaport şi nu este vorba de baricadare, ca şi cum acesta ar fi leacul miraculos”.
„Marine Le Pen ştie foarte bine ce s-a întâmplat - sau nu ştie şi asta este şi mai grav. Are nevoie de un reality check: am folosit deja instrumentul graniţelor pentru a ne proteja. Dar este un instrument de protecţie, nu o baghetă magică”, a declarat ministrul la Radio France Inter.
În acelaşi interviu, Beaune a fost obligat să nege că gestionarea UE a crizei vaccinului ar fi „cea mai bună reclamă pentru Brexit”. „Acest lucru nu are nicio legătură cu Brexit-ul”, a declarat el.
„Britanicii se află într-o situaţie sanitară extrem de dificilă. Îşi asumă multe riscuri cu programul lor de vaccinare. Pot să înţeleg de ce au mărit mult perioada între cele două injecţii - până la 42 de zile. Dar oamenii noştrii de ştiinţă ne spun că nu trebuie să faci asta", a mai spus el.
Franţa a impus diferite restricţii după apariţia celui de-al doilea val de infecţii cu virusul Wuhan înainte de Crăciun, invocând îngrijorări cu privire la „varianta engleză”, înainte de a fi de acord să deschidă graniţele pentru călătoriile esenţiale.
Spre deosebire de Marea Britanie şi Germania, preşedintele Macron a decis, deocamdată, să nu impună o a treia rundă de blocaje naţionale şi să menţină un regim strict al stării de urgenţă.
Numărul deceselor survenite din cauza virusului Wuhan este oficial estimat la aproximativ 250 pe zi, mai puţin de un sfert din numărul în Marea Britanie sau Germania.
Cu toate acestea, francezii rămân sceptici cu privire la administraţia lor, un sondaj publicat duminică în ziarul JDD arătând că doar 36% au încredere în gestionarea crizei COVID de către guvern.
Le Pen a acuzat guvernul că acţionează „ca un câine mort care pluteşte în apă”.
„Avem senzaţia că suntem bătuţi fără să anticipăm ceva, fără să privim vreodată înainte, fără să luăm vreodată deciziile care ne permit să evităm, atunci când este posibil, carantina numărul 1, numărul 2 sau numărul 3”, a afirmat lidera naţionalistă.