Sondaj CBS-AXA: 66 la sută dintre respondenţi ar vota pentru aderarea RM la UE dacă duminica viitoare ar merge la referendum

Urnă de vot (R. Moldova) (cec.md)
Maria Maevschi
01.08.2024

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în acest sens, arată ultimul sondaj efectuat de către CBS-AXA Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing la comanda Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) de la Chişinău.

Potrivit sondajului, este vorba despre circa 66 la sută dintre respondenţi, numărul fiind în creştere cu 11% faţă de cercetarea similară din iunie anul trecut notează Radio Chişinău.

Datele sondajului „Percepţia cetăţenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, mai arată că împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar vota 34 la sută dintre persoanele interogate.

Totodată, favorita moldovenilor în calitate de preşedinte al Republicii Moldova continuă să fie, potrivit sondajului, actuala şefă de stat Maia Sandu, pentru care ar vota 39,3 la sută din respondenţii decişi. Pe locul II s-ar clasa Igor Dodon cu 16,9 la sută, fiind urmat de Renato Usatîi, cu peste 8,5 la sută, Irina Vlah cu 7,2 la sută şi Ion Ceban cu 7%.

De asemenea, aproape 60 la sută dintre respondenţi consideră că Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene în următorii 10 ani.

„51 la sută au răspuns că vor vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, 26,5 la sută împotriva aderării, 8,1 la sută au menţionat că nu vor participa la acest Referendum. 13,6 la sută încă nu au o opţiune de vot şi nu ştiu dacă vor participa, iar 0,8 la sută nu au răspuns la această întrebare.

Preferinţele de vot în rândul celor decişi arată că 65,8 la sută dintre respondenţi ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 34,2 la sută împotriva aderării la această organizaţie”, spune directorul adjunct al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea.

În cazul organizării unor alegeri parlamentare, PAS ar obţine cele mai multe voturi, fără a deţine însă majoritatea. Printre formaţiunile care ar depăşi pragul electoral, s-ar afla Blocul format din PCRM şi PSRM, precum şi Blocul „Victorie” afiliat oligarhului fugar Ilan Şor care în ultima perioadă face politica Republicii Moldova în vederea destabilizării statului.

„Cifrele arată în felul următor: pentru PAS - 40,8%, 22,2% - pentru BCS, format din PCRM şi PSRM, 12,8% - pentru Blocul 'Victorie' şi 8,2 Partidul Nostru”, comunică directorul companiei sociologice CBC-AXA, Vasile Cantarji.

Uniunea Europeană este considerată a fi principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova de către 53,9 la sută din respondenţi, în timp ce 21 la sută consideră că Rusia ar fi principalul partener de dezvoltare, foarte aproape de Statele Unite ale Americii, menţionate de 20,9 la sută dintre participanţii la sondaj.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 iunie – 18 iulie pe un eşantion de 1.119 persoane şi, potrivit autorilor, are o eroare maximă de 2,9%.

Aşa cum s-a obişnuit deja, Moscova nu poate să nu comenteze referitor la ceea ce se întâmplă la Chişinău sau, mai bine zis, să inventeze comentarii. De data aceasta propaganda Kremlinului, contrar a ceea ce arată datele oficiale, a vociferat că „proiectul de integrare europeană” al Republicii Moldova ar fi discreditat în ochii cetăţenilor chiar de către actuala guvernare.

„Degradarea continuă a situaţiei social - economice din Moldova urmare a acţiunilor incompetente ale autorităţilor, metodele lor autoritare de guvernare au discreditat în ochii cetăţenilor ʻproiectul de integrare europeanăʼ al conducerii moldoveneşti.

Incapabili să îndrepte această situaţie, oficialii de la Chişinău continuă să intensifice retorica rusofobă. La 26 iulie anul curent, ministrul Afacerilor Externe al republicii, M.I.Popşoi, a declarat că Rusia a dat Moldovei ʻdoar durere şi disperareʼ. Tot Rusia ʻsubminează aspiraţiile legitime ale poporului moldovenesc de a face parte din familia europeană a naţiunilorʼ”, a declarat adjunctul Departamentului de Informaţii şi Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei A.E. Nastasin.

Mai mult decât atât, reprezentantul MAE rus declară, făcând referire la nişte experţi oarecare, fără să dea niciun nume, că pentru organizarea referendumului din 20 octombrie bugetul de stat al Republicii Moldova ar urma sa fie golit de „milioane de dolari”, adăugând că cetăţenii l-ar considera „inutil”.

În context, menţionăm că potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău, devizul estimativ de cheltuieli propus pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului republican constituţional este de 37,56 milioane de lei, iar pentru implementarea parţială a votului prin corespondenţă se preconizează 19,66 milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor