Somnul intrerupt poate opri arderea grasimilor

Exista multe dovezi care demonstreaza importanta somnului pentru a avea o stare fizica si psihica mai buna.
(photos.com)
Dr. John Briffa
19.08.2011

Sunt un mare sustinator al somnului. Exista multe dovezi care demonstreaza importanta somnului pentru a avea o stare fizica si psihica mai buna.

In ultimii ani, a existat un interes crescut in comunitatea stiintifica cu privire la somn si la riscul de obezitate. Datele de aici au demonstrat o asociatie in forma de U, observand un risc crescut de obezitate la persoanele care dorm, fie pentru perioade foarte scurte sau foarte lungi.

Somnul prelungit ar putea indica o problema de sanatate si un risc sporit de crestere in greutate din cauza unor afectiuni cum ar fi diabetul de tip 2 si o functie tiroidiana scazuta. De asemenea, exista posibilitatea ca persoanele care dorm mult sa aiba un metabolism relativ lent si sunt, in general, obosite si inactive. Ei risca sa creasca in greutate ca urmare a acestui fapt.

Dar ce putem spune despre cei care dorm putin? Aceste persoane pot fi obosite si lente in timpul zilei, deoarece nu au dormit suficient. Prin urmare, acestia pot fi mai putin activi de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, exista dovezi ca schimbarile hormonale pot juca un rol decisiv. De exemplu, s-a descoperit ca atunci cand se doarme putin creste nivelul hormonului de stimulare a poftei de mancare, grelina, si scade nivelurile hormonului care suprima apetitul, leptina.

S-a descoperit si ca somnul putin starneste o stare de foame la unii oameni, determinandu-i sa manance mai mult. S-a constatat ca el cauzeaza rezistenta la insulina, care predispune la cresterea in greutate.

Un studiu publicat online in Jurnalul American de Nutritie Clinica pe 27 iulie a examinat efectele "somnului fragmentar" asupra unei varietati de procese metabolice. Un grup de barbati tineri si sanatosi au fost testati intr-o camera timp de doua zile, ei dormind circa opt ore de somn in fiecare noapte.

Alta data, oamenii au fost treziti de un semnal sonor la fiecare ora si trebuiau sa se ridice pentru a ajunge la alarma si a o opri. Acest lucru nu numai ca le-a intrerupt somnul, dar au existat mai putine ore de somn, circa 6,5 ore pe noapte, comparativ cu aproximativ 8 ore pe noapte cand nu a existat nici o alarma.

Rezultatele acestui studiu au aratat ca cantitatea de energie pe care acesti oameni au metabolizat-o atunci cand somnul le-a fost deranjat a fost de fapt un pic mai mare decat inainte. Acest lucru parea sa fie din cauza cresterii activitatii, pe care autorii au atribuit-o ridicarii in mod repetat in timpul noptii.

Rezultatele arata ca oboseala s-a dublat in conditiile tulburarii somnului si simptomele de somnolenta au crescut considerabil.

Poate ca rezultatele cele mai interesante ale acestui experiment sunt legate de metabolismul barbatilor, in special de rata la care oamenii au metabolizat glucidele si lipidele.

Trecand de la un somn neintrerupt la unul intrerupt, metabolismul glucidic a crescut de la o medie de 324 la 346 de grame pe zi (semnificativ din punct de vedere statistic).

In acelasi timp, metabolismul grasimilor a scazut de la 61 la 29 de grame pe zi. Cu alte cuvinte, rata la care acesti oameni au ars grasimile a scazut cu peste jumatate dupa doar doua nopti de somn intrerupt.

In general, este o idee buna sa fim un metabolizator eficient al grasimii, care este sporita de o dieta cu un nivel relativ scazut de carbohidrati si ridicat de grasim. Acest studiu demonstreaza ca daca vrem sa ardem grasime in mod optim, este important sa ne asiguram ca avem un numar decent de ore de somn neintrerupt, ori de cate ori este posibil.

Dr. John Briffa este un medic si autor cu sediul la Londra, care are un interes deosebit in nutritie si medicina naturista. Site-ul sau este DrBriffa.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor