Solul martian este propice vietii, potrivit datelor trimise de sonda Phoenix

Sonda americana Phoenix coboara pe suprafata planetei Marte, 27 mai 2008. (Foto oferita de NASA/JPL-Caltech/University of Arizona via Getty Images)
Sonda americana Phoenix coboara pe suprafata planetei Marte, 27 mai 2008. (Foto oferita de NASA/JPL-Caltech/University of Arizona via Getty Images)

Solul martian este, aparent, propice vietii, potrivit rezultatelor analizei primului esantion colectat de sonda americana Phoenix, o concluzie preliminara care a starnit exaltarea in randul specialistilor misiunii, informeaza AFP.

Cercetatorii au refuzat, insa, sa spuna daca o forma de viata primitiva ar putea exista pe planeta rosie.

"Nu exista nimic in sol care sa impiedice existenta vietii, acesta parand a fi, din contra, propice, lipsit de toxicitate", a declarat Samuel Kounaves, responsabil al laboratorului TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) in timpul unei conferinte.

"Solul de pe Marte este tipul care se gaseste in gradina dumneavoastra si in care puteti planta sparanghel fara probleme, lucru foarte imbucurator", a adaugat acesta.

"Am descoperit ceea ce par a fi conditiile necesare - nutrientii - pentru existenta vietii in trecut, prezent si viitor", a continuat cercetatorul, precizand ca este vorba de minerale si nu de substante organice. Printre acestea se numara magneziul, potasiul, sodiul si clorura.

Cercetatorul, de la Universitatea din Arizona, a mai indicat ca echipa a fost surprinsa de aciditatea solului, mai ridicata decat s-a crezut, cu un pH de 8 - 9.

Rezultatele preliminarii ale "acestei analize constituie, de asemenea, un indiciu in plus ca apa in stare lichida a fost prezenta in solul martian la un anumit moment in istoria sa", a spus Samuel Kounaves.

Rezultatele analizei mostrei de sol martian sunt similare celor ale studierii unor esantioane colectate din deserturile de pe Terra, "iar acesta este cel mai imbucurator lucru", a spus specialistul.

In urma cu doua saptamani, sonda Phoenix a reusit sa colecteze primul esantion de sol martian care a putut fi folosit de cercetatorii americani pentru analize, necesare descoperirii apei si a compusilor organici de pe Marte.

Phoenix, care a ajuns, pe 25 mai, in zona arctica, neexplorata pana in prezent, a planetei Marte, colectase cu o saptamana inainte prima mostra de sol. Insa esantionul a fost prea granulos si nu a putut fi introdus in containerul unuia dintre cele opt micro-cuptoare numite TEGA ("Thermal and Evolved Gas Analyzer"), ce pot incalzi materialele pana la 100 de grade Celsius.

Procesul de analizare a durat cinci zile. In primele patru zile, temperatura a fost crescuta treptat, pentru a se putea identifica apa si diferitele minerale prezente in mostra de sol. In timp ce se descompun, in urma expunerii la caldura, mineralele elibereaza apa si dioxid de carbon, cu care au interactionat chimic in trecut.

Mostra de sol martian a fost colectata de la suprafata, din acest motiv analizele nu au identificat nicio urma de gheata, care se gaseste la cativa centimetri sub sol si a carei prezenta a fost confirmata saptamana trecuta.

William Boynton, de la Universitatea din Arizona, responsabil TEGA, a mai precizat, joi, ca instrumentul a mai detectat mici cantitati de dioxid de carbon (CO2) la suprafata solului. Acest CO2 a fost eliberat la temperaturi joase in cuptor.

La temperaturi ridicate, TEGA a detectat un volum mic de vapori de apa. "Analiza ne-a demonstrat ca aceasta mostra de sol a fost in contact cu apa in trecut", a spus Boynton.

Analizele fragmentelor de gheata colectate de sonda Phoenix, care vor fi efectuate pe parcursul urmatoarelor saptamani, vor oferi raspunsuri la multe intrebari cu privire la trecutul lui Marte. Daca gheata contine impuritati, acest lucru poate oferi informatii despre trecutul climatic al planetei rosii.

Marte este in prezent o planeta prea rece pentru a gazdui apa in forma lichida, dar intr-un trecut indepartat este posibil ca regiunile sale polare sa fi cunoscut temperaturi mai ridicate, spun cercetatorii.

Oamenii de stiinta sunt, in prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a carei formare dateaza, ca si pentru Pamant, de circa 4,6 miliarde de ani, sa fi fost, intr-o perioada, foarte umeda.

Anterior, sonda americana Mars Odyssey a detectat, in 2002, vaste cantitati de hidrogen la suprafata planetei, confirmand faptul ca Marte, mai ales in regiunile polare, este acoperit de gheata. Alti doi roboti americani, Opportunity si Spirit, care continua de trei ani sa exploreze suprafata lui Marte la ecuator, au descoperit indicii ale prezentei apei in trecutul planetei.

Phoenix nu poseda instrumente pentru detectarea microorganismelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură