Socor despre plecarea democraţilor din formaţiune: Candu a planificat această operaţiune în numele lui Plahotniuc şi Şor

Acum în Moldova poate fi observat fenomenul, numit de Socor, plahotniucism fără Plahotniuc; fără Plahotniuc în ţară, cu Plahotniuc în spate.
Vladimir Socor
Vladimir Socor (Epoch Times România)

În contextul plecării mai multor deputaţi democraţi din formaţiunea parlamentară PD la Partidul „Şor” şi grupul „Pro Moldova”, actuala majoritate parlamentară rămânând 52 de deputaţi din 101, analistul politic occidental Vladimir Socor de la Fundaţia Jamestown consideră că Moldova se îndreaptă în aceste momente spre o revanşă oligarhică, în timp ce ceilalţi factori politici se găsesc în defensivă.

Mai mult decât atât, Socor a menţionat că revanşa oligarhică o conduce finul de cununie al lui Plahotniuc, Andrian Candu, fost vicepreşedinte PD avandu-i pe Plahotniuc şi pe Şor în spatele scenei.

Candu deţine în aceste momente iniţiativa strategică. Dânsul a planificat această întreagă operaţiune. În numele lui Plahotniuc şi al lui Şor, Candu a planificat-o şi o execută cu succes, derutându-i pe ceilalţi factori politici. Candu operează mereu cu un pas sau câţiva paşi înaintea celorlalţi, ceilalţi se văd obligaţi să reacţioneze defensiv, să se acomodeze, să se adapteze mişcărilor lui Candu. Candu şi oligarhii din spatele său profită de învrăjbirea celorlalte forţe politice din Chişinău, anume învrăjbirea profundă între partidele Platforma DA şi PAS, pe de o parte, şi Partidul Socialiştilor, de cealaltă parte”, a declarat Vladimir Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.

Şi odată ce tot mai multe voci de la Chişinău menţionează că aceste ieşiri din PD ar avea drept scop destrămarea majorităţii parlamentare şi ulterior reîntoarcerea fostului lider democrat în ţară, expertul de la Jamestown a punctat că Andrian Candu este de partea lui Plahotniuc şi tot de partea lui Plahotniuc este cu certitudine şi Şor.

Pentru a zădărnici revanşa oligarhică, două acţiuni mi se par a fi nu numai necesare, dar elementare şi chiar la mintea oricui. Întâi: partidele Platforma DA şi PAS trebuie imediat să susţină declaraţiile procurorului Stoianoglo; al doilea: liderii celor două partide trebuie să se împace public. Fără susţinerea măsurilor anticorupţie, anunţate de dl Stoianoglo şi fără împăcarea publică pe baza unui program imediat comun al celor două partide - PAS şi PPDA -, fără aceste două acţiuni imediate, degeaba mai discutăm”, a punctat Socor.

De asemenea, a subliniat analistul politic, deruta care domneşte deja de câtva timp, şi anume această stare de confuzie dintre cele două partide din opoziţie care cândva au format Blocul ACUM, îl favorizează pe Candu în manevrele sale. De această situaţie de confuzie profită revanşa oligarhică, a punctat Socor, adăugând că „oligarhii, bineînţeles, doresc să câştige aliaţi temporari. Vedem un fenomen pe care eu îl denumesc plahotniucism fără Plahotniuc; fără Plahotniuc în ţară, cu Plahotniuc în spate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe