Societatea civilă acuză: Zgonea nesocoteşte decizia CCR în cazul ordonanţei traseismului

Andrei Pricopie
11.02.2015

alte articole

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.02.2015

Camera Deputaţilor, sub conducerea preşedintelui Valeriu Zgonea, nesocoteşte o decizie a Curţii Constituţionale privind OUG 55, aşa-numita ordonanţă a migraţiei politice, prin amânarea unei decizii până la data limită, invocarea de motive implauzibile pentru neîntocmirea raportului în comisia de specialitate şi, în consecinţă, aprobarea tacită a actului normativ, au acuzat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene şi Freedom House România.

ONG-urile şi-a exprimat indignarea pentru modul în care a găsit de cuviinţă să acţioneze Valeriu Zgonea subliniind că, în acest mod, continuă decredibilizarea Parlamentului României: "cu justificarea ridicolă "n-am avut timp să-mi fac tema", Camera Deputaţilor adoptă tacit o OUG declarată neconstituţională de CCR, ceea ce este inacceptabil, indiferent de complicaţiile procedurale invocate."

Decizia Curţii Constituţionale obligă Parlamentul să respingă ordonanţa şi să clarifice situaţia, ceea ce în cazul consilierilor locali şi judeţeni migratori (în număr de aproape 4.800) înseamnă pierderea automată a mandatelor.

În ceea ce-i priveşte pe primarii migratori, 552 la număr, ONG-urile consideră că aceştia ar trebui de asemenea îsă îşi piardă mandatul – "dacă nu cumva Parlamentul ia decizia impopulară de a elimina definitiv din lege sancţiunea pentru migraţie, fără limită de timp."

"Reamintim în plus că cei doi şefi ai Camerelor – Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu – decidenţi-cheie pe agenda de lucru a Parlamentului, se află moralmente în conflict de interese deoarece, prin partidele lor, sunt principalii beneficiari ai migraţiei politice locale: PSD a racolat prin OUG 55 un număr de 436 din cei 552 primari care au migrat; iar dl. Tăriceanu, preşedintele Senatului, şi-a înfiinţat de facto structuri locale de partid cu ajutorul OUG, trecând de la zero la 34 de primari", se mai precizează în comunicat.

În acest context, ONG-urile se tem că, după cum au mers lucrurile până acum, Călin Popescu Tăriceanu va bloca adoptarea unei soluţii în Senat, care este cameră decizională, tergiversând lucrurile în aşteptarea noilor alegeri locale din 2016.

Organizaţiile semnatare consideră că încercările de a escamota gafa constituţională comisă prin OUG 55/2015 şi de a-i ascunde consecinţele este impardonabilă, fiind exact un exemplu de comportament politic sancţionat moral de electorat în ultimele alegeri.

"Dată fiind importanţa majoră a subiectului şi consecinţele cu valoare de precedent ale deciziei CCR, solicităm stabilirea urgentă a unui calendar rapid pentru discutarea şi adoptarea unei decizii referitoare la OUG 55 în Senat, care să înlăture eventualele suspiciuni că preşedintele acestei camere, dl. Tăriceanu, ar putea perpetua dezordinea constituţională produsă de Ordonanţă din interes de partid", au subliniat cei trei semnatari ai comunicatului remis Epoch Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor