Soarele dezlănţuie o furtună solară majoră, care poate genera aurore spectaculoase în acest weekend

O furtună solară de clasă X1.0 apărută în centrul Soarelui, 28 octombrie 2021 (NASA/GSFC/SDO)
Katabella Roberts
29.10.2021

Se aşteaptă ca o ejecţie de masă coronală (CME) majoră să ajungă pe Terra, ciocnind câmpul magnetic al Pământului pe 30 octombrie, în urma unei incredibile erupţii solare apărute joi.

Soarele a dezlănţuit cu o zi în urmă o erupţie solară de clasa X1, cel mai puternic tip de erupţie cunoscut. Fenomenul a atins maximul la 15:35 GMT, conform unei avertizări a Centrului de Prognoză a Fenomenelor Spaţiale (SWPC).

O ejecţie de masă coronală (CME), cunoscută şi sub numele de furtună solară, are loc atunci când o masă mare de plasmă şi particule puternic magnetizate sunt evacuate violent de Soare. CME-urile mari pot conţine până la un miliard de tone de materie şi pot fi accelerate la fracţiuni semnificative din viteza luminii.

Când Pământul se află în calea directă a unui flux degajat de CME, aceste particule solare magnetizate şi încărcate interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului, producând curenţi induşi geomagnetic (GIC) care pot perturba sateliţii de comunicaţii şi cablurile de lungă distanţă care furnizează lumii internetul. În cazurile mai grave - precum evenimentul Carrington din secolul al XIX-lea - poate fi afectată reţeaua de alimentare cu energie electrică şi chiar distruge dispozitive electronice cu cipuri semiconductoare.

Dacă Pământul este lovit direct de fluxul de particule, pot să apară furtuni geomagnetice majore, care au drept rezultat aurore boreale spectaculoase, şi chiar aurora australă, dacă cerul este senin.

Furtuna solară de joi a provocat întreruperi temporare ale comunicaţiilor prin radio în emisfera vestică pentru o perioadă, preponderent în America de Sud, potrivit datelor Centrului de Predicţie Meteorologică al NOAA.

SpaceWeatherLive a distribuit imagini ale erupţiei solare pe Twitter şi a confirmat că erupţia a fost însoţită de o furtună solară care s-ar putea ciocni cu câmpul magnetic al Pământului în zilele următoare.

„Aceasta pare a fi o ejecţie majoră de masă coronală şi s-ar putea să fim în calea unei furtuni geomagnetice semnificative în acest weekend”, a spus SpaceWeatherLive.

Oamenii de ştiinţă de la NASA se aşteaptă ca activitatea Soarelui să crească spre următorul maxim prezis în iulie 2025, ceea ce înseamnă că este probabil să apară mai multe erupţii şi, potenţial, mai multe aurore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor