Protecţia oferită de vaccinul anti-COVID în rândul copiilor scade în câteva luni [Studiu CDC]
Copiii care au primit un vaccin iniţial anti-COVID au o protecţie redusă împotriva riscului de spitalizare la doar câteva luni după vaccinare, potrivit unui nou studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul bolilor (CDC) din SUA.
Copiii au iniţial o protecţie de 52% împotriva riscului de spitalizare, dar această eficacitate estimată s-a prăbuşit la 19% după patru luni, potrivit documentului.
Protecţia împotriva aşa-numitelor boli critice a scăzut, de asemenea, brusc, de la 57% la 25%, au constatat cercetătorii.
Printre cercetători se numără angajaţi ai CDC, iar lucrarea a fost publicată în jurnalul CDC din 18 aprilie.
Studiul a vizat copii care au primit două sau mai multe doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna începând cu 19 decembrie 2021, până în 29 octombrie 2023.
Studiul a implicat copii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani care au fost spitalizaţi cu COVID-19 acut şi au fost testaţi pozitiv pentru această boală, ei fiind comparaţi cu un grup de control format din copii spitalizaţi cu simptome asemănătoare cu COVID-19, dar care au fost testaţi negativ pentru această boală.
Cercetătorii au extras date din Reţeaua Overcoming COVID-19, care include unităţi medicale din cea mai mare parte a Statelor Unite, şi au ajuns să aibă 1.551 de pacienţi cu cazuri şi 1.797 de persoane în grupul de control.
Studiul a constatat că "primirea a două sau mai multe doze originale de vaccin monovalent anti-COVID a fost asociată cu mai puţine spitalizări legate de COVID-19 la copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Cu toate acestea, protecţia oferită de vaccinurile originale nu a fost susţinută în timp", au scris Laura Zambrano, epidemiolog CDC, şi coautorii.
De asemenea, studiul a constatat o scădere similară în ceea ce priveşte protecţia împotriva bolilor critice, definite ca fiind acele situaţii în care pacienţii au nevoie de ventilaţie mecanică, perfuzii vasoactive sau oxigenare cu membrană extracorporală sau în cazul în care duc la decesul pacientului.
Cercetătorii au afirmat că rezultatele studiului au evidenţiat îndrumările actuale ale CDC conform cărora toate persoanele cu vârsta de 6 luni şi mai mult primesc unul dintre cele mai noi vaccinuri anti-COVID, care au fost introduse în toamna anului 2023 cu date clinice de la doar 50 de oameni şi fără estimări de eficacitate. CDC publică lucrările în jurnalul său săptămânal, Morbidity and Mortality Weekly Report, numai după ce acestea sunt adaptate pentru a fi "conforme cu politica CDC". Lucrările nu sunt evaluate de colegi.
Zambrano nu a răspuns atunci când i s-au cerut date care să sugereze că vaccinurile disponibile în prezent oferă o protecţie mai durabilă decât vaccinurile iniţiale.
În ceea ce priveşte promovarea vaccinării, website-ul CDC spune că vaccinurile anti-COVID sunt "eficiente pentru a proteja oamenii de îmbolnăvirea gravă, spitalizare şi moarte", dar hyperlink-ul care aparent susţine afirmaţia merge către o pagină care nu este activă.
Totodată, autorităţile americane au trecut de la vaccinurile anti-COVID la un model de vaccinare anuală, similar vaccinurilor antigripale. Modelul prevede actualizarea anuală a formulei vaccinurilor, recunoscând că orice protecţie oferită de vaccinuri se diminuează rapid. Formula este actualizată de obicei în toamnă.
Doar 14% dintre copii şi 23% dintre adulţi au primit unul dintre cele mai noi vaccinuri până la data de 6 aprilie, potrivit estimărilor CDC. Vaccinurile disponibile sunt cele cu ARN mesager (ARNm) de la Pfizer şi Moderna şi o alternativă de la Novavax.
Dr. Jane Orient, director executiv al Asociaţiei Medicilor şi Chirurgilor Americani, a remarcat că, potrivit noului document, estimările privind eficienţa maximă împotriva riscului de spitalizare au fost de 61%, indiferent de modul în care au fost tranşate datele, că au fost înregistrate mai multe decese în rândul pacienţilor cu cazuri, iar durata medie de spitalizare a fost de patru zile pentru ambele grupuri.
"Nu văd cum un medic a cărui preocupare este tratarea pacienţilor şi a cărui slujbă nu depinde de promovarea vaccinurilor cu ARNm ar găsi aici o bază pentru a recomanda injecţiile - dimpotrivă", a declarat dr. Orient, care nu a fost implicată în cercetare, pentru The Epoch Times într-un e-mail. "Miroase a conflict de interese”.
Printre limitările declarate ale lucrării se numără faptul că nu a fost evaluată imunitatea post-infecţie şi lipsa datelor de secvenţiere.
Secţiunea privind conflictul de interese are 688 de cuvinte şi include o parte dintre autori care raportează finanţare din partea Pfizer şi Moderna sau deţinere de acţiuni Pfizer.