O „erupţie solară colosală” provoacă întreruperi ale emisiilor radio în toată America de Nord

(Solar Dynamics Observatory/ESA/NASA)
Redacţia
15.05.2024

După un weekend cu cele mai puternice furtuni solare care au zguduit planeta în ultimii ani, producând aurore boreale în Europa, Statele Unite şi până în Noua Zeelandă, există informaţii că soarele tocmai a avut cea mai mare erupţie solară din ciclul solar 25, potrivit site-ului de meteorologie spaţială Solarham.

„Cea mai mare erupţie solară din actualul ciclu solar 25 şi cea mai mare din 2017 încoace tocmai a fost observată în jurul AR 3664 care se depărtează de zona vestică. Evenimentul X8.7 a atins vârful la ora 16:51 UTC (14 mai), provocând o puternică pană radio de nivel R3 direct deasupra Americii de Nord", a scris Solarham.

Solarham a mai afirmat: „Un filament situat în zona nord-estică a explodat mai devreme astăzi şi a produs o CME în formă de bec. Până în prezent, explozia pare să se îndrepte mai ales spre nordul liniei Soare-Pământ. O actualizare ulterioară va fi furnizată ori de câte ori va fi necesar”.

Centrul de Prognoză Meteo Spaţială al NOAA a scris că această erupţie solară a fost cea mai mare din acest ciclu solar (şi a 17-a cea mai intensă erupţie solară înregistrată vreodată). Ei au spus că erupţia a fost un "colos de clasă X8.7, eliberat din faimoasa Regiune Activă 3664, care se îndepărtează. Este cea mai intensă erupţie observată din 2017 încoace."

În urmă cu aproximativ un an, fizicianul solar Alex James de la University of College London a avertizat că intensificarea activităţii soarelui este un semn că maximul solar ar putea sosi mult mai devreme decât se anticipa.

Toate aceste dovezi sugerează că ciclul solar 25 „va atinge vârful mai devreme şi va atinge un vârf mai mare decât se aştepta”, a declarat James.

În 2016, guvernul federal a devenit din ce în ce mai preocupat de potenţialele evenimente de întrerupere a alimentării reţelei electrice produse de furtunile solare, printr-un ordin executiv semnat de administraţia Obama intitulat „Coordonarea eforturilor de pregătire a naţiunii pentru evenimente meteo spaţiale”.

În timp ce reţeaua electrică a naţiunii, constelaţia de sateliţi Starlink a companiei SpaceX şi alte reţele de comunicaţii care implică transmisiuni spaţiale au supravieţuit exploziei solare din weekend, au fost raportate unele perturbări, inclusiv la GPS şi la radioul cu unde scurte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor