Un antreprenor a lăsat moştenire întreaga companie angajaţilor după moartea sa

Pietro Pittaro   (captură web)
Mioara Stoica
14.05.2024

"Am ceea ce am dat". Pietro Pittaro a ales această frază a lui Gabriele D'Annunzio - fost poet, romancier, nuvelist şi dramaturg italian, preşedinte al Academiei italiene - pentru necrologul său. Antreprenorul a murit pe 24 martie anul trecut, la vârsta de 89 de ani, după ce şi-a dedicat viaţa vinului, graţie companiei sale fondate în anii 1970, "Vigneti Pittaro", companie care se întinde pe 85 de hectare în zona Grave del Friuli din Friuli şi vinde aproximativ 300 de mii de sticle de vin pe an, dintre care 100 de mii vin spumant.

“La începutul anilor '70, când am curăţat aceste terenuri aride, pietroase, pline de piste de beton pe care germanii le construiseră în 1943, deşi nu mai existau avioane, m-am gândit: aici voi face o cramă, cufundată în pământ, fără violenţă arhitecturală. Este păcat că nimeni, de-a lungul secolelor, nu s-a gândit să facă un castel, o vilă aristocratică, ceva care să fie conservat de-a lungul secolelor", acestea sunt cuvintele lui Pietro Pittaro prezentate pe site-ul vinăriei.

La deschiderea testamentului, cei mai apropiaţi colaboratori ai săi au descoperit că ei sunt moştenitorii.

Anunţul oenologului grupului, Stefano Trinco:

Pittaro a lăsat compania în grija celor 9 angajaţi de bază ai săi. Acum, aceştia vor forma o nouă companie, care va avea un director general, iar fiecare dintre angajaţii lui Pittaro îşi va păstra sarcinile specifice.

Oenologul declară pentru publicaţia Messaggero Veneto:

"Când făceam unele verificări în podgorii sau probe în pivniţă, ne spunea, din când în când, în limba friulană, "us lassi dut a vualtris" ("vă las totul vouă"), dar, sincer, credeam că Piero glumeşte. În ceea ce ne priveşte, suntem cuprinşi de o mare emoţie şi, totodată, ne exprimăm mulţumirile. Cu siguranţă, există angajamentul şi conştiinţa de a duce compania mai departe la persoana întâi. Este o onoare şi o mare responsabilitate. Un dar preţios care trebuie valorificat la maximum, vom face totul pentru a-i duce mai departe numele aşa cum merită".

Acum cei nouă angajaţi vor conduce "Vigneti Pittaro". Oenologul - mâna dreaptă de-o viaţă, topograful, contabilul, vânzătorul, oamenii din pivniţă şi din podgorie se vor ocupa de ea. Când a fost deschis testamentul, i-a surprins pe cei implicaţi, pe toţi oamenii din zona Codroipo (Udine), care au lucrat la "Vigneti Pittaro" timp de peste 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor