Şoarecii fug de pe navă: sume imense de bani ies din China

Valută, dolari
Valută, dolari (Epoch Times România)

Sume astronomice de bani sunt scoase din China cu o viteză mult mai mare decât a fost în prealabil estimat, potrivit unui raport de Johnathan Manthorpe de la Vancouver Sun.

Un raport al Global Financial Integrity cu sediul în Washington estimează că China a suferit anul trecut un eflux net de 472 miliarde de dolari, echivalentul a 8,3 la sută din produsul intern brut.

Un alt raport al lui Stephen Green, şeful de cercetare al băncii Standard Chartered din Hong Kong, sugerează că cel puţin 80 miliarde de dolari au ieşit din China doar în al treilea trimestru al acestui an.

În timp ce mutarea banilor spre investiţii sigure şi conturi bancare din străinătate a fost o caracteristică de creştere a Chinei drept o cvasi-economie de piaţă, începând cu sfârşitul anilor 1980, nu a ajuns, până în prezent, la un nivel la care poate ameninţa economia şi instituţiile financiare.

Dar China pare să intre într-o fază în care nenorocirile sale economice promovează efluxul de capital, acesta sporind incertitudinea economică internă.

Graba de a duce banii în străinătate vine pe măsură ce Partidul Comunist din China se pregăteşte luna viitoare pentru schimbarea conducerii – care are loc o dată la un deceniu – pe fondul unor revelaţii aproape zilnice despre corupţie şi bogăţia extraordinară a familiilor conducătoare.

Corupţia, violenţa şi chiar crima, implicate în avansarea liderului comunist, acum căzut în dizgraţie, Bo Xilai, au dominat titlurile din ultimele luni.

Cu toate acestea, este evident că nu doar o lipsă de încredere în viitoarea stabilitate politică a Chinei este ceea ce a determinat bogaţii chinezi să îşi ducă banii în paradisurile fiscale sigure din străinătate.

În timpul mandatului actualilor lideri, preşedintele şi şeful Partidului Comunist Hu Jin-tao şi premierul Wen Jiabao, companiile de stat cu legături privilegiate în partid au devenit din ce în ce mai dominante în economie, iar întreprinderile private cu adevărat progresive - mai puţin importante.

Global Financial Integrity (GFI) este un grup care organizează campanii împotriva fluxurilor ilegale internaţionale de bani, iar acest interes ar trebui avut în vedere atunci când se analizează numerele sale.

"Am studiat infracţiunile, corupţia şi evaziunea fiscală zeci de ani, iar cantitatea de bani iliciţi care ies din China este uimitoare", a declarat directorul GFI Raymond Baker, când raportul său a fost publicat săptămâna trecută.

Calculul GFI, conform căruia economia chineză a pierdut 3,8 mii de miliarde de dolari între 2000 şi 2011 prin eflux monetar ilegal, este uimitor. Dar el face parte din aceeaşi ligă cu alte calcule. Şi chiar dacă numărul poate fi pus la îndoială, imaginea de ansamblu este clară.

GFI crede că peste 86 la sută din banii care ies din China, ajung în străinătate prin costuri şi preţuri incorecte între companiile chineze şi partenerii lor din străinătate.

Destinaţiile favorite sunt ţări precum Canada, Statele Unite ale Americii, Australia şi naţiunile Uniunii Europene, cu care China are legături comerciale puternice şi care pot fi adaptate pentru circulaţia banilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe