Snowden: chinezii au furat planurile super avionului F35

Snowden dezvăluie pentru Spiegel că planurile F-35 au fost furate de China
Snowden dezvăluie pentru Spiegel că planurile F-35 au fost furate de China (Der Spiegel)

Edward Snowden a transmis informaţii ziarului german Der Spiegel, în care arată că planurile avionului de luptă de generaţia a cincea, F-35, ar fi fost furate de regimul comunist chinez.

Slideurile transmise arată că Departamentul Apărării (DOD) al SUA cunoaşte faptul că hackerii chinezi, probabil aparţinând diviziei cyber a Armatei de Eliberare a Poporului, braţul înarmat al Partidului Comunist Chinez au furat planurile proiectului Joint Strike Fight F-35, cunoscut şi sub numele Lightning II.

China a dezvăluit recent un prototip al propriului său model- numit Shenyang J-31- care arată surprinzător de asemănător cu modelele F-22 Raptor şi F-35. Un militar senior american a declarat în condiţii de anonimat că „acesta este un avantaj major pentru China. Au salvat 25 de ani de cercetare şi dezvoltare. Este o nebunie”.

Modelul Shenyang J-31 este asemănător cu F-22 Raptor, fiindu-i superior în unele privinţe. Asemănarea ca formă – cel puţin – este şocantă. Având o protecţie împotriva sistemelor anti-radar îi oferă un plus care subminează avantajele modelelor americane.

Ploaia de atacuri cibernetice cu care se confruntă DOD – majoritatea fiind iniţiate de China şi Iran – au deja un nume de cod - “Byzantine Hades”.

Informaţiile prezentate de Snowden arată că DOD a înregistrat deja 30 de mii de incidente, dintre care 500 au fost considerate „intruziuni semnificative”. Costurile întregii poveşti s-ar cifra la peste 100 de milioane USD.

Oficialii chinezi au negat imediat informaţiile: “aşa numitele dovezi care sunt lansate împotriva noastră sunt acuzaţii fără motiv” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei.

Într-un răspuns neobişnuit de rapid la incidentul creat de Snowden, Hong Lei a mai adăugat că “potrivit unor materiale prezentate de persoana în chestiune, alte ţări au şi ele înregistrări ale unor activităţi cibernetice neplăcute”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.