Smartphone-urile un pericol pentru sănătate!?

(Brendan Smialowski / Getty Images)

Doctorii avertizează că utilizatorii de telefoane mobile de tip smartphone sunt predispuşi într-o mai mare măsură la îmbolnăvire, întrucât acestea reprezintă spaţii de dezvoltare pentru bacterii.

Potrivit Daily Mail, preluat de rtv.net, telefonul mobil ţinut foarte aproape de urechi, nas şi gură, în combinaţie cu temperatura ridicată a acestuia, fertilă pentru bacterii, constituie un pericol ridicat de sănătate, utilizatorii fiind expuşi la acţiunea unor diverşi agenţi patogeni.

Pe baza unor teste ştiinţifice, cercetătorii au descoperit că smartphone-urile poartă la fel de multe bacterii ca mânerul unei uşi de la grupul sanitar. Printre afecţiunile care pot fi transmise pe această cale se numără gripa, afecţiuni ale sistemului digestiv şi infecţii ale ochilor.

În plus, tipurile de viruşi descoperite în telefon pot fi găsite şi în alte dispozitive de folosinţă zilnică, precum computere, chei, pixuri şi telefoane.

Luând în considerare popularitatea crescută pe care telefoanele mobile de tip smartphone au cunoscut-o în ultima vreme, riscul de îmbolnăvire este mai ridicat în cazul acestor dispozitive, din moment ce oamenii se bazează atât de mult pe ele şi le poartă pretutindeni, inclusiv în pat, pe banda de alergat de la sala de sport sau la masa din restaurant.

"Noi suntem cei care alimentează aceste organisme minuscule. Ştim cu toţii urma aceea de grăsime de pe ecranul tactil. Unde există grăsime, sunt şi microbi ", a declarat Michael Schmidt, profesor şi vicepreşedinte al catedrei de microbiologie şi imunologie la Universitatea de Medicină din South Carolina, conform Wall Street Journal.

Potrivit unui studiu din 2011, publicat în Journal of Applied Microbiology (Jurnalul de Microbiologie Aplicată), 20-30 la sută din viruşi pot fi transferaţi direct de pe degete pe o suprafaţă de sticlă, precum cea a ecranului tactil.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra lipsei unei igiene adecvate şi a spălării corespunzătoare a mâinilor de către utilizatorii de smartphone-uri.

Mare atenţie însă la soluţiile folosite pentru curăţarea telefoanelor mobile inteligente. Utilizatorii îngrijoraţi în privinţa expunerii la microbi prin folosirea telefonului sunt sfătuiţi să procedeze cu atenţie înainte să găsească un mod de a-şi păstra dispozitivul curat, întrucât soluţiile obişnuite de curăţare în casă ar putea dăuna telefonului zgâriind folia ecranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură