'Sisimania' cuprinde Egiptul
Generalul Abdel Fatah el-Sisi, comandantul şef al forţelor armate egiptene, a declanşat o isterie în Egipt. Cu uniforma sa plină de medalii, ochelarii de soare şi cascheta impunătoare, figura lui străjuieşte orice intrare de bloc sau este imprimată pe tricouri, notează joi ziarul El Mundo.
'Există o adevărată 'sisimanie'. Generalul el-Sisi este eroul şi liderul carismatic care ne-a salvat dintr-o epocă cumplită. Tunisia îşi caută propriul Sisi', spune Nermin Nazim, o admiratoare a lui în vârstă de cinzeci de ani.
Pe una din străzile înghesuite ale bazarului Jan el Jalili din Cairo, această prezentatoare de televiziune îşi dedică timpul liber confecţionării de podoabe care îl au ca inspiraţie pe generalul care, acum patru luni, l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi.
'Ideea mi-a venit la mijlocul lunii iulie. Poporul ceruse căderea unui regim atroce şi m-am gândit să creez ceva ca să sărbătoresc acest lucru', spune Nermin prezentându-şi micul atelier. Mica tejghea este plină de brăţări, inele şi lanţuri cu pandantive care poartă numele generalului, sau de podoabe de inspiraţie militară, precum un vultur având în gheare steagul egiptean.
Spre bucuria proprietarei, oricine îşi poate cumpăra cu 100 de lire egiptene (mai puţin de 11 euro) o podoabă care să-i aducă aminte de figura generalului. Patima pentru însemnele militare a avut-o din copilărie. 'Unchiul şi tatăl meu au fost generali de armată şi au participat la revoluţia din 1952 (lovitura de stat care a răsturnat monarhia). Tatăl meu a murit anul trecut, dar acum parcă a înviat, pentru că el-Sisi îmi aminteşte foarte mult de el. Era la fel de curajos şi de protector ca şi comandantul nostru şef', explică ea.
Atotputernicul general care le-a suflat puterea islamiştilor suscită admiraţii exagerate: este soţul sau fiul pe care şi l-ar dori orice femeie din Egipt, căzută pradă propagandei de stat, şi idol al tinerilor săraci, dar şi cel care l-a trădat pe Morsi. În schimb, islamiştii îl văd ca pe un criminal şi au botezat closetele cu numele de el-Sisi.
În faţa acestui val de ură islamist, Nermin a introdus câteva schimbări estetice în podoabele sale. 'La început am creat pandantive cu literele CC, dar când Frăţia Musulmană le-a găsit o întrebuinţare murdară, le-am modificat şi am scris Sisi', spune Nermin.
Podoabele sale, pe care le păzeşte cu grijă pentru a nu fi copiate, pot avea un viitor asigurat dacă generalul face pasul către preşedinţie. Dar creatoarea spune că nu a vrut niciodată să facă bani din figura generalului. 'Nu am lansat colecţia pentru profit. Am făcut-o din tot sufletul', spune ea cu convingere.