Siria: Manevre mari şi mici la Moscova

'Pentru a-l obliga pe Bashar al-Assad să plece, este necesar ca americanii şi europenii să conlucreze cu Rusia', este convins opozantul sirian Kamal Labuani, retras recent din Consiliul Naţional Sirian, care, în opinia sa, 'se supune ordinelor Fraţilor Musulmani, ale Qatarului şi Arabiei Saudite şi care nu-i reprezintă pe cei care luptă în interiorul ţării'.
Preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.06.2012

'Pentru a-l obliga pe Bashar al-Assad să plece, este necesar ca americanii şi europenii să conlucreze cu Rusia', este convins opozantul sirian Kamal Labuani, retras recent din Consiliul Naţional Sirian, care, în opinia sa, 'se supune ordinelor Fraţilor Musulmani, ale Qatarului şi Arabiei Saudite şi care nu-i reprezintă pe cei care luptă în interiorul ţării'. Recent, Labuani şi alţi opozanţi au desfăşurat în secret o vizită la Moscova, unde au avut întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor ruse. O asemenea schimbare de poziţii atestă o nouă politică la adresa Moscovei, notează cotidianul francez Le Figaro.

Labuani nu este singurul opozant sirian care doreşte o apropiere de Moscova. În viitorul apropiat, o vizită în Rusia va desfăşura unchiul lui Bashar al-Assad, fostul vicepreşedinte al Siriei, Rifaat al-Assad, care mult timp a locuit în Europa. Unii opozanţi speră că Rifaat va putea să-i convingă pe reprezentanţii comunităţii alawite să se distanţeze de regimul aflat la putere. Înainte de a pleca la Moscova, Rifaat al-Assad şi-a asigurat sprijinul regelui saudit. În opinia lui Labuani, saudiţii urmează mai multe strategii în paralel, în acelaşi timp sprijinind Consiliul Naţional Sirian şi făcând apel la livrări de arme pentru rebeli.

La rândul lor, Moscova şi aliaţii care se pronunţă împotriva militarizării conflictului doresc să-i neutralizeze pe opozanţii sprijiniţi de Qatar, Arabia Saudită şi Turcia, subliniază Le Figaro. Rusia şi adepţii săi se pronunţă pentru desfăşurarea unei conferinţe internaţionale cu participarea tuturor părţilor implicate, în vederea înregistrării unui compromis în ceea ce priveşte delimitarea zonelor de influenţă în Siria.

'Trebuie renunţat la dublul război rece, care pe de o parte opune Occidentul şi Rusia, iar în Siria - pe saudiţi şi iranieni, prin intermediul susţinătorilor suniţi sau şiiţi', insistă Khaled Issa, opozant sirian apropiat Moscovei. Potrivit Le Figaro, o asemenea conferinţă ar putea avea loc doar după alegerile prezidenţiale din SUA, care se vor desfăşura în luna noiembrie.

Moscova a declarat din nou săptămâna aceasta că persoana lui Bashar al-Assad nu este una sacră, dar că plecarea lui este posibilă doar în urma unor negocieri privind transferul de putere, în timp ce Consiliul Naţional Sirian consideră demisia lui Assad o condiţie preliminară pentru orice negocieri şi chiar opozanţii sirieni cu atitudini proruse sunt convinşi că, pentru ca strada să aprobe implicarea Moscovei în joc, trebuie să 'zboare capete': nu obligatoriu cel al lui Bashar al-Assad, însă cel puţin ale unor apropiaţi ai săi.

'Discutăm totul cu partea rusă, de la alegerile prezidenţiale anticipate, care să fie organizate înainte de 2014, până la lista de lideri care ar trebui înlăturaţi, însă nu mai mult de o sută', recunoaşte o sursă a cotidianului francez din cadrul opoziţiei siriene. Potrivit sursei de informaţie, problema opoziţiei constă în aceea că aproximativ o treime din teritoriul Siriei reprezintă insuliţe de opoziţie disparate, pe care rebelii nu reuşesc să le unească între ele, iar regimul Assad preferă să recucerească regiunile cele mai compact populate, retrăgându-se din sate, precizează Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor