Siria: Creştere cu 580% a cumpărării de armament în ultimii cinci ani

Regimul sirian şi-a sporit cu 580% importurile de armament, între 2007-2011, faţă de precedentul cincinal.
(photos.com)
Epoch Times România
20.03.2012

Regimul sirian şi-a sporit cu 580% importurile de armament, între 2007-2011, faţă de precedentul cincinal. Rusia a fost principalul furnizor, cu livrări echivalente la 72% din total, potrivit raportului privind exporturile globale de arme publicat luni de Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm. Valoarea absolută a importurilor siriene în ultimi cinci ani este de 790 de milioane de euro, notează marţi ziarul El Pais.

Principalul capitol al importurilor siriene între 2002 şi 2011 a fost cumpărarea de rachete (în valoare de 349 de milioane de euro, potrivit SIPRI); sisteme de apărare antiaeriană (348 de milioane); avioane militare (120); nave (41); şi senzori (34). Baza de date a SIPRI nu înregistrează din 1993 cumpărarea de echipamente de artilerie, cel mai utilizat în reprimarea rebelilor. Acest tip de armament are de obicei o lungă viaţă de funcţionare.

Creşterea marcantă a importurilor Siriei a început în 2008, după o perioadă de stagnare a achiziţiilor care a început în 1993. În această perioadă de a început după desfiinţarea Uniunii Sovietice şi coincide cu faza de slabă de creştere a economiei siriene, potrivit datelor FMI. Într-un schimb de e-mailuri de la New York la Stockholm, Paul Holtom şi Mark Bromley, cercetători ai SIPRI, remarcă escaladarea achiziţiilor siriene, care coincide cu 'o schemă de restructurare a datoriei siriene faţă de Moscova legată de programe de cumpărare de armament.

O schemă similară a fost aplicată Libiei şi Algeriei'. Holtom notează că după ce s-a arătat iniţial interesat de modernizarea armamentului său, Damascul negociază apoi condiţiile cu Rusia. Odată încheiat acordul începe fluxul. Totuşi creşterea importurilor nu presupune o creştere a cheltuielilor militare siriene, dimpotrivă, presupune o scădere de la 5,4% din PIB în 2002 până la 4% în 1999.

Trebuie de asemenea remarcat că, în pofida acestei creşteri, totalul importurilor siriene nu l-a depăşit pe cel al Iordaniei, o ţară cu 6 milioane de locuitori faţă de 20 de milioane în Siria. Cadrul general al datelor SIPRI arată că în cincinalul 2007-2011, exporturile globale au crescut cu 24% comparativ cu cincinalul 2002-2006.

Cererea pieţelor din Asia de Sud-Est a impulsionat piaţa. Principalii cinci importatori ai lumii sunt Coreea de Sud, Pakistan, China şi Singapore. Iar principalii cinci exportatori sunt SUA, Rusia, Germania, Franţa, şi Marea Britanie. America de Sud şi-a sporit cu 77% importurile în ultimul cincinal. Venezuela, Chile şi Brazilia au fost cei mai mari cumpărători din străinătate.

Spania a vândut în 2011 echipament militar în valoare de 707 milioane de euro. Principalii săi clienţi au fost Norvegia, Venezuela, Mexic şi Chile. Pe lista vânzărilor de echipament au figurat nave şi avioane militare. Un alt raport al SIPRI, publicat la sfârşitul lunii februarie, nota că încasările pentru 2011 ale principalelor 100 companii din domeniu a crescut cu 313 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor