Sindicatele din agricultură solicită majorarea salariilor şi pensiilor

Sindicaliştii din agricultură şi industria alimentară cer majorarea salariului şi pensiei minime a angajaţilor din ramurile respective până la nivelul minimului de existenţă pe ţară.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
26.03.2012

Sindicaliştii din agricultură şi industria alimentară cer majorarea salariului şi pensiei minime a angajaţilor din ramurile respective până la nivelul minimului de existenţă pe ţară.

La 22 martie curent, la Congresului VI al Federaţiei Sindicatelor ramură FNSAA „Agroinsind”, sindicaliştii au propus o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei salariaţilor din ramură, printre care stoparea scăderii veniturilor reale ale salariaţilor, diminuarea ritmului reducerii considerabile a locurilor de muncă, în special în domeniul agricol şi parţial în industria alimentară, dezvoltarea unui parteneriat şi dialog social eficient şi reformarea sistemului de asigurări sociale transmite eco.md.

Sergiu Bernevec, preşedintele reales al FNSAA „Agroindsind”, susţine că statul, de asemenea, trebuie să compenseze o parte din contribuţiile de asigurări sociale pentru agenţii economici din ramură şi să majoreze suma subvenţiilor pentru agricultură.

Sindicaliştii au mari obiecţii şi faţă de actualul sistem de pensii, considerând că este necesară unificarea sistemului de pensionare, stabilind un criteriu unic de calculare pentru toate categoriile de salariaţi, precum şi majorarea pensiei minime până la nivelul minimului de existenţă.

Referindu-se la problema contracarării muncii informale şi a salariilor „în plic”, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a menţionat că în sectorul agrar, acolo unde nu sunt sindicate, acest fenomen este larg răspândit. „În timpul apropiat urmează să fie discutate propunerile noastre privind înăsprirea sancţiunilor pentru patronii care practică munca „la negru”. În ţările UE amenzile ajung până la trei mii de euro, noi am propus să fie majorate până la 3-5 mii de lei, dar patronilor şi autorităţilor li se par exagerate aceste sume”, a precizat el.

Congresul Federaţiei „Agroinsind” a adoptat o Rezoluţie prin care se adresează Guvernului şi Parlamentului să urgenteze adoptarea legilor cu privire la minimul de existenţă, privind majorarea salariului minim până la nivelul minimului de existenţă şi cu privire la preţuri.

La finele anului trecut, minimul de existenţă în Republica Moldova era de 1386 de lei. Salariul mediu în agricultură era de 1938 lei, unul din cele mai mici pe economie. Pensia minimă pentru foştii agricultori era de 570 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor