Sindicatele din administraţia publică pregătesc o grevă generală

Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei
Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.07.2015

Patru federaţii sindicale reprezentând aproximativ 70% din administraţia publică au anunţat, miercuri, demararea strângerii de semnături pentru declanşarea unei greve generale, în septembrie, relatează gândul.info. Mai mult, unii angajaţi intenţionează chiar să intre în greva foamei, acuzând Guvernul că-i tratează "sfidător şi discriminatoriu" pe angajaţii din administraţie.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Locală - Sed Lex, Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică - Publisind şi Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR) au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că membrii de sindicat pe care îi reprezintă sunt indignaţi şi nemulţumiţi de tratamentul sfidător şi discriminatoriu al guvernanţilor faţă de angajaţii din administraţie şi instituţiile publice locale.

Sindicaliştii acuză că, prin adoptarea OUG 27/30 iunie 2015, Guvernul a demonstrat din nou "batjocură" faţă de funcţionarii publici cărora, potrivit prevederilor actului normativ, autoritatea publică le poate stabili o creştere salarială de până la 12 la sută, însă condiţionat de încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat, cumulativ cu încadrarea în limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale, adică la nivelul anului 2014.

Drept urmare, creşterea salarială poate fi acordată doar în situaţia în care se vacantează posturi prin plecarea personalului sau se reduce numărul de personal din administraţia publică locală, şi aşa grav subdimensionat, au arătat liderii sindicali.

Mai mult, în loc să rezolve probleme, OUG 27/2015 a creat un haos şi mai mare în administraţia publică locală, pentru că documentul poate fi pus în aplicare de către instituţiile administraţiei publice locale doar dacă Ministerul Finanţelor majorează plafonul de cheltuieli cu 12%.

Reprezentanţii sindicatelor reamintesc că în data de 19.06.2015, au notificat Guvernul României şi au solicitat convocarea procedurii de conciliere, în conformitate cu Legea nr.62/2011, înaintând o listă de revendicări, după cum urmează:

– corelarea prevederilor Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice cu legislaţia specifică funcţiei publice şi legislaţia muncii, punerea în aplicare a acesteia în regim de urgenţă în anul 2015;

– reacordarea drepturilor suspendate (plata orelor suplimentare, premii, salarii de merit) şi a drepturilor abrogate (al 13-lea salariu şi prima de vacanţă);

– deblocarea nivelului de salarizare în plată pentru funcţii similare de la nivelul treptei trei de salarizare din 2010;

– acordarea tichetelor de masă şi a tichetelor de vacanţă (tichetele de vacanţă pentru administraţia publică locală pot fi acordate doar dacă va fi modificată OUG nr.83/2014);

– dreptul la negociere colectivă prin eliminarea art.138 din Legea dialogului social nr.62/2010.

Cum Guvernul României nu a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea în termen de 10 zile a concilierii, conflictul de muncă este declanşat la nivelul administraţiei publice, consideră reprezentanţii celor patru federaţii semnatare, anunţând că vor demara procedura pentru strângerea semnăturilor în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică din România.

Reamintim că în acest an reprezentanţii administraţiei publice au protestat în repetate rânduri faţă de salarizarea nesatisfăcătoare din sistem.

În ianuarie 2015, FNSA a declanşat conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul asupra acestui fapt, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

La finele lui aprilie, peste 30.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au intrat în grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.

Nici o lună mai târziu, pe 27 mai, sindicalişti din Bucureşti şi din ţară, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), au protestat în faţa Guvernului, principala lor revendicare fiind creşterea salariilor pentru angajaţii din administraţia publică locală.

„Dacă revendicările salariaţilor nu se vor rezolva ne putem aştepta la o grevă generală în octombrie sau chiar septembrie, grevă la care se vor ralia majoritatea blocurilor sindicale”, a declarat la momentul respectiv, pentru Epoch Times, liderul sindical Romel Neagu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor