Sindicatele anunţă grevă generală, dar Letta critică această decizie
Partenerii sociali continuă să critice legea bugetului aprobată recent de guvernul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, sindicatele anunţă o grevă generală în luna noiembrie, dar premierul Enrico Letta continuă să apere deciziile executivului în materie de economie, informează marţi presa din Peninsulă.
Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, în întreaga Italie, continuă protestele şi criticile împotriva legii bugetului aprobate săptămâna trecută de guvernul de mare coaliţie condus de premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga). Cetăţenii italieni protestează prin manifestaţii organizate la Roma şi în alte oraşe din Peninsulă, Asociaţia antreprenorilor italieni (Confindustria) continuă să susţină că 'se putea face mai mult', iar liderii principalelor trei organizaţii sindicale din ţară - CGIL, CISL şi UIL - s-au reunit luni la Roma şi au anunţat o grevă generală de patru ore, în luna noiembrie.
Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă că decizia sindicatelor a fost criticată de premierul Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga). Într-un lung interviu acordat luni seară postului privat de televiziune La7, Letta a afirmat că hotărârea principalelor trei organizaţii sindicale din ţară 'este pripită' şi că legea bugetului 'va putea fi modificată şi îmbunătăţită în parlament'.
Şeful guvernului de la Roma continuă să apere deciziile luate de executivul său în materie de economie şi finanţe şi este convins că această lege a bugetului (numită în Italia 'lege de stabilitate' economică) va putea duce, în cursul anului viitor, la o creştere cu 1% a Produsului Intern Brut (PIB) şi nu va agrava presiunea fiscală. Letta mai este sigur că executivul său va reuşi, în următorii doi ani, să reducă presiunea fiscală, de la procentul actual de 44,3% la 43,3%, notează principalul cotidian milanez.
'Răspunsul sindicatelor a fost pripit, dar nu mă deranjează anunţul unei greve generale, care este un drept al sindicatelor, şi continui să susţin că această lege a bugetului este una bună, care nu duce la creşterea impozitelor şi la reducerea cheltuielilor în sistemul sanitar naţional', a declarat Letta în interviul menţionat, potrivit publicaţiei amintite.
Cotidianul La Stampa din Torino scrie că şeful guvernului de la Roma continuă să nu înţeleagă de ce cetăţenii italieni protestează împotriva măsurilor economice ale executivului de mare coaliţie, susţinut de Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi Alegere Civică (AC, de centru). 'Legea bugetului este în favoarea cetăţenilor, am mărit taxele pentru cei care desfăşoară activităţi financiare şi le-am micşorat în schimb, cu circa cinci miliarde de euro, pentru cei care creează noi locuri de muncă', a mai susţinut Enrico Letta.
Cotidianul Il Messaggero de la Roma precizează că premierul a vorbit şi despre tensiunile care s-au ivit în ultima lună în cadrul majorităţii care susţine executivul, mai ales asupra 'cazului Berlusconi', după condamnarea definitivă a fostului premier, în luna august, de către Curtea de Casaţie, la un an de închisoare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset. Letta a afirmat că este convins că, în ciuda acestor tensiuni, va putea asigura stabilitatea guvernului italian.
'Guvernul nostru de mare coaliţie s-a născut acum şase luni, a fost o perioadă dificilă pentru mine, dar nu m-am gândit niciodată să renunţ. Şi sunt convins că ne vom putea continua activitatea până în anul 2015', a declarat Enrico Letta, care a adăugat că, în opinia sa, s-a terminat în Italia 'o perioadă importantă', care a durat 20 de ani şi care a fost dominată de personalitatea politică a lui Silvio Berlusconi, liderul dreptei italiene. 'Berlusconismul s-a încheiat în Italia', a afirmat Letta, declaraţie subliniată de cotidianul amintit.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă că Letta a subliniat din nou necesitatea de a schimba în Italia actuala lege electorală, care a dus la 'impasul politic' din urma alegerilor legislative din luna februarie. 'Parlamentul va trebui să aprobe o nouă lege electorală şi sper ca acest lucru să fie realizat până în luna decembrie', a mai declarat şeful executivului de la Roma.