Simpozionul “Forme de represiune in regimurile comuniste”

In perioada 12 – 14 iulie, s-au desfasurat la Fagaras si Sambata de Sus lucrarile unui simpozion international cu tema “Forme de represiune in regimurile comuniste”. La eveniment au participat specialisti in istorie recenta din Romania, dar si din Republica Moldova, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Canada, Bulgaria, Germania, etc.
Cetatea Fagarasului va adaposti Memorialului Rezistenţei Anticomuniste din Ţara Făgăraşului. (Dana Betlevy / The Epoch Times - Romania)
Dana Betlevy
17.07.2007

In perioada 12 — 14 iulie, s-au desfasurat la Fagaras si Sambata de Sus lucrarile unui simpozion international cu tema “Forme de represiune in regimurile comuniste”. La eveniment au participat specialisti in istorie recenta din Romania, dar si din Republica Moldova, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Canada, Bulgaria, Germania, etc.

Organizatorii evenimentului au fost: Fundatia Culturala "Negru Voda” din Fagaras, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), Universitatea de Arte din Bucuresti, Asociatia Culturala "Mozaic” din Cluj-Napoca, in parteneriat cu Manastirea "Brancoveanu” din Sambata de Sus, judetul Brasov.

Subiectele abordate au fost: metode si modele utilizate in structurile concentrationare, profile de tortionari si marturii din universul suferintei victimelor rezistentei anticomuniste, destinul unor grupuri si categorii sociale.

Printre vorbitorii sositi de peste hotare s-au numarat si dl.Attila Szakolczai de la Institutul Revolutiei Maghiare din 1956, dl.Ion Xenofontov de la Academia de Stiinte a Republicii Moldova, dl.David Kilgour fost secretar de stat in Canada, etc.

Lucrarile prezentate nu au vizat doar comunismul din Romania, ci si cel din Ungaria, Republica Moldova, China, etc., si se vor constitui intr-un volum intitiulat “Forme de represiune in regimurile comuniste”. Editorul lucrarii, dl.Cosmin Budeanca — expert in cadrul IICCR, prognozeaza publicarea ei in toamna acestui an, la Targul de Carte din noiembrie. Proiectul este sutinut financiar de catre IICCR.

Revenind la manifestarea de la Sambata de Sus, va informam ca ea se afla la a doua editie, si face parte dintr-un sir de evenimente in cadrul unui proiect de cercetare. Acesta a fost initiat in anul 2004, si se va finaliza cu infiintarea unui Memorial al Rezistentei Anticomuniste in Cetatea Fagarasului.

Cetatea Fagarasului este un monument istoric din secolul al XIV-lea, care timp de peste un deceniu a fost folosita drept inchisoare. Aici au fost inchisi membrii institutiilor de ordine publica si siguranta nationala ale statului roman, arestati dupa 1948. Le-au urmat cei din grupul miscarii locale de rezistenta anticomunista din munti, ca de altfel toti cei care se opuneau instalarii dictaturii comuniste in zona.

Asa cum se arata intr-un comunicat al IICCR, simpozionul de la Fagaras este, in egala masura, si o incercare de a reconstitui o pagina tulbure din istoria comunitatilor fagarasene, prin refacerea identitatii acestora in lumina celei de-a doua jumatati a secolului trecut, lipsita, pentru moment, de documente publice cu valoare de adevar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor