Silvio Berlusconi ameninţă cu o nouă criză de guvern, dacă va fi exclus din Senat (presa italiană)
După trei luni de la sentinţa Curţii de Casaţie de la Roma (emisă la 1 august), care l-a condamnat definitiv pe fostul premier italian Silvio Berlusconi la un an de închisoare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, Senatul de la Roma nu a decis încă data desfăşurării votului în vederea excluderii lui Berlusconi din parlament, informează miercuri presa din Peninsulă.
'Italia, ţara în care toate deciziile se amână', scrie cotidianul La Repubblica de la Roma, care precizează că fostul premier Silvio Berlusconi, lider al dreptei italiene, continuă să declare că este nevinovat şi ameninţă cu o nouă criză de guvern, dacă Senatul de la Roma va decide excluderea sa din parlament, în virtutea legii Severino, aprobată în 2012 de guvernul tehnocrat condus de Mario Monti.
Într-un interviu acordat marţi jurnalistului Bruno Vespa, de la postul public de televiziune Rai Unu, Il Cavaliere (în vârstă de 77 de ani) a afirmat că votul asupra excluderii sale din Senat 'ar fi o pată asupra democraţiei italiene, destinată să rămână în cărţile de istorie'. Liderul dreptei italiene 'nu poate fi exclus din parlament printr-o sentinţă judiciară, care este de fapt una politică, o sentinţă care nu are nicio legătură cu realitatea, numai pentru faptul că stânga italiană nu reuşeşte să câştige alegerile legislative', a mai declarat Berlusconi, potrivit publicaţiei amintite.
Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că aceste declaraţii ale lui Berlusconi au fost difuzate în timp ce Comisia specială pentru alegeri şi imunitate din cadrul Senatului de la Roma dezbate încă asupra modului în care se va vota excluderea liderului dreptei italiene, care a obţinut funcţia de senator în urma alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii februarie. Nu s-a decis încă dacă acest vot va fi secret sau deschis şi nu s-a decis încă data la care se va reuni Senatul de la Roma, în şedinţă plenară, pentru a vota asupra 'destinului politic' al fondatorului partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), formaţiune politică ce va fi 'dizolvată' la începutul lunii decembrie, după decizia lui Silvio Berlusconi de a reveni la vechiul său partid de dreapta, Forza Italia (fondat în 1994).
Cotidianul La Stampa din Torino notează că Mişcarea populistă 5 Stele (M5S), condusă de fostul actor comic Beppe Grillo, continuă să ceară ca excluderea lui Berlusconi din Senat să fie votată prin scrutin deschis, cu scopul de a evita 'orice fel de surpriză'.
În cursul interviului menţionat, Berlusconi a mai afirmat că executivul de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga) este 'în pericol' dacă nu va fi modificată, în parlament, recenta lege a bugetului, aprobată de guvern. 'Legea bugetului statului italian va trebui să fie modificată şi îmbunătăţită, deoarece, pentru dreapta italiană, este inacceptabilă ideea de a introduce noi impozite pentru cetăţenii italieni', susţine Il Cavaliere, declaraţie subliniată de principalul cotidian torinez.
Lui Berlusconi i-a dat replica primarul Florenţei, Matteo Renzi, unul dintre liderii Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), candidat la funcţia de secretar al acestei formaţiuni politice (la alegerile primare care vor avea loc pe 8 decembrie). Tânărul primar al Florenţei, în vârstă de 38 de ani, a afirmat marţi că Italia 'trebuie să înceteze să se ocupe de problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi'. 'Am făcut acest lucru în ultimii 20 de ani, acum ajunge cu Berlusconi! Il Cavaliere nu mai are puterea politică necesară pentru a provoca o nouă criză de guvern', a mai declarat Renzi, politicianul cel mai popular din Italia, potrivit cotidianului amintit.
Executivul italian 'îşi va continua activitatea, chiar dacă Berlusconi nu doreşte acest lucru. După condamnarea sa definitivă pentru fraudă fiscală, problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi nu mai au nicio legătură cu acţiunea executivului condus de Enrico Letta', conchide publicaţia menţionată.