Sierra Leone mizează pe un magnat 'cu compasiune': compania lui Frank Timiş pariază pe mulţi bani
În urma prăbuşirii Lehman Brothers, comerţul şi asistenţa pentru cea mai săracă economie din Africa, Sierra Leone, au fost în scădere, deşi aceasta are nevoie de ajutor după războiul civil brutal de 11 ani. Ernest Koroma, preşedintele ţării, i-a spus emisarului său nigerian să caute un om de afaceri ''cu inimă'. ''African Minerals'', compania de minereu de fier cu pierderi condusă de întreprinzătorul Frank Timiş, de origine română, precum şi London Mining Company, listată pe piaţa alternativă AIM a Bursei, se numără printre cele care pariază că se pot obţine bani mulţi în Sierra Leone, scrie cotidianul The Independent în ediţia de duminică.
Cu doi ani şi jumătate în urmă, emisarul s-a deplasat la Londra, cu o listă de nume ale celor care ar putea ajuta la salvarea unei ţări care resimte încă efectele devastatoare ale unui război civil brutal care a durat 11 şi care s-a încheiat doar în 2002. Din fericire, Steve Cosser, care a făcut avere din salariiile de la TV şi achiziţionarea clubului Weightwatchers, avea nevoie de un proiect imens pentru a-şi ocupa mintea, atunci când a venit emisarul preşedintelui Koroma la casa sa din cartierul de lux Eaton Square din Belgravia, notează cotidianul britanic.
Cosser a venit cu ideea de a fuziona resursele naturale vaste ale ţării în valoare de trilioane de dolari, care includ petrol, diamante, litiu şi chiar pescuitul, într-un fond suveran.
'Nu este nevoie să fii un geniu, chiar şi cineva ca mine care a abandonat şcoala la 14 ani şi nu are un creier plin cu prea multe cunoştinţe [poate] vedea de ce există o discrepanţă între bogăţia de resurse a ţării şi sărăcia de acolo', a afirmat Cosser, care a explicat faptul că Sierra Leone are nevoie de acces la pieţele de capital.
Deşi fuzionarea tuturor acestor active disparate ar putea dura ani, preşedintele Koroma este acum în căutarea posibilităţii de a găsi acel fond la New York. Mulţi economişti au venit cu estimări extrem de diferite privind valoarea fondului, iar Cosser spune că 'nu crede pe niciunul din ei', ştie doar că va fi imens.
Acest fond nu va include activele minelor listate la Bursa din Londra, având în vedere că se pot face averi din gemele şi metalele preţioase practic neatinse ale ţării din Vestul Africii. ''African Minerals''a lui Frank Timiş şi London Mining Company pariază că se pot obţine bani mulţi în Sierra Leone.
Cosser spune însă că vrea să facă ceva puţin diferit: 'Încerc să pun împreună filantropia şi capitalismul', afirmă el.
Magnatul născut în Hackney a dus o luptă cu ''Sable Mining'', prezidată de fostul jucător de cricket britanic Phil Edmonds, privind drepturile funciare la Bagla Hills, o zonă sărăcită din apropiere de graniţa cu Liberia. În contextul în care malnutriţia face ravagii în rândul populaţiei de 50.000 de locuitori, zona este bogată numai în antilope şi minereu de fier.
Cosser este recunoscut ca arendaş care a convenit un contract pe 72 de ani cu 23 de familii care deţin terenuri. El stă pe o cantitate de minereu de fier estimată la 3,5 milioane de tone - a doua resursă cea mai mare din lume - ale cărei profituri intenţionează să le folosească pentru a contribui la transformarea Bagla prin compania sa ''Star Mining''.
'Vom face ca palatul lui Nicolae Ceauşescu de la Bucureşti să pare neînsemnat pe lângă puterea pe care o vom genera acolo', susţine Cosser, care a trimis vineri 1.000 de saci cu orez populaţiei din Bagla, iar alţi 9.000 urmează să fie trimişi în următoarele două săptămâni.
În timp ce Cosser admite că Bagla 'nu este Canary Wharf' (district faimos din Londra), există un port despre care spune că linia maritimă Maersk este doritoare să-l gestioneze. De acolo, ar preconiza exportul în întreaga lume, obţinând el şi oamenii din Bagla miliarde de dolari în acest proces.
Dacă rezultatele se dovedesc corecte, emisarul lui Koroma va reuşi să soluţioneze contradicţia pe care o reprezintă un magnat ''cu compasiune''.