Sfaturi cibernetice de la un expert de securitate IBM
Într-o epocă în care vieţile noastre sunt conectate la Internet, apar tot mai multe cazuri în care oamenii au căzut victime ale criminalităţii informatice, de la furtul de identităţi la transferurile neautorizate de bani.
Cu toate acestea, Adi Shaharabani, un expert de rang înalt în securitatea datelor de la IBM, ne oferă câteva sfaturi pentru a reduce la minimum impactul unui astfel de atac.
1) Actualizaţi-vă software-ul
Indiferent dacă utilizaţi un iphone, Android, PC sau Mac, software-ul instalat trebuie întotdeauna să fie actualizat, din moment ce fiecare actualizare include de obicei patch-uri de securitate pentru vulnerabilităţi nou descoperite.
Atunci când sunt lansate noi actualizări, infractorii cibernetici din toată lumea le analizează pentru a vedea dacă au lacune. Ei folosesc aceste lacune pentru a crea componente care pot sparge computerele care nu au fost actualizate. Astfel, dacă sistemul de operare sau alt software de pe computerul dvs. nu este actualizat, este foarte probabil să fie spart.
2) Nu vă conectaţi niciodată la semnale necunoscute
După cum a dovedit Shaharabani, este foarte uşor ca un hacker să se conecteze la semnalele wireless la care telefonul mobil sau computerul dvs. sunt conectate şi să le atace.
El a demonstrat cum poate vedea fiecare acţiune pe care un utilizator o face (în timp ce este conectat la un semnal), inclusiv ce utilizatorul tastează în browser-ul său. El chiar a putut prelua controlul sistemului. Nu numai că un hacker rău intenţionat ar putea face acest lucru, dar s-ar putea folosi de această vulnerabilitate pentru a infecta un computer.
Pentru a evita acest lucru, Shaharabani sugerează să ne abţinem de la a utiliza conexiuni necunoscute. Uneori ne conectăm dispozitivele la semnale aleatorii în timp ce ne deplasăm, dar acest lucru ne-ar putea atrage sistemul într-o capcană.
În spaţiile publice, este recomandat să folosiţi conexiunile 3G sau 4G când este posibil (în loc de semnalele aleatorii Wi-Fi), deoarece acest tip de conexiune este mai dificil de pătruns de hackeri. Dacă utilizaţi Internet wireless la domiciliu, este mai bine să-l protejaţi cu o parolă.
3) Folosiţi parolele cu înţelepciune
În 2010, hackerii turci au spart mai multe site-uri israeliene mici şi au reuşit să obţină numele de utilizator şi parolele utilizatorilor lor.
Impactul nu ar fi fost semnificativ, dar unele dintre victime au folosit acelaşi nume de utilizator şi aceleaşi parole pentru mai multe servicii importante, inclusiv Gmail şi conturile de Facebook, precum şi pentru aplicaţii mai sensibile.
Pentru a evita situaţii ca aceasta, Shaharabani recomandă utilizarea unor parole diferite pentru fiecare site sau serviciu. De asemenea, nu este înţelept să se folosească parole obişnuite cum ar fi "qwertyui" sau "12345", deoarece un software automat le poate sparge cu uşurinţă.
4) Trimiteţi informaţii sensibile doar prin intermediul site-urile securizate
Când o companie vă cere să scrieţi un document sensibil, se presupune că vă va îndruma către un canal criptat, care blochează capacitatea altora de a vedea sau a afecta conexiunea dintre dvs. şi site-ul web. Înainte de a tasta orice informaţii sensibile, cum ar fi numărul cardului de credit sau o parolă vitală, asiguraţi-vă că site-ul este securizat.
Fiecare browser web are un mod diferit de a vă arăta dacă site-ul este criptat sau nu. Astfel, este recomandat să vă cunoaşteţi dispozitivul destul de bine pentru a şti dacă este un site sigur sau nu. Există câteva modalităţi obişnuite pentru a verifica acest lucru. De obicei, site-urile securizate vor schimba "http"-ul de la începutul URL-ului cu "https", noul "s" însemnând "sigur".
5) Bazaţi-vă pe instincte
Realitatea este că nu aveţi control asupra siguranţei site-urile pe care le utilizaţi, dar puteţi decide care sunt sigure de vizitat şi care nu sunt, şi în care să aveţi suficientă încredere pentru a furniza informaţii cu caracter personal.
Dacă proprietarii site-ului nu au avut suficient buget pentru design şi estetică, este, de asemenea, puţin probabil că au avut suficient buget pentru a se asigura că sistemele lor sunt sigure. Dacă ceva nu pare în regulă, este posibil ca site-ul să nu fie legitim.