Sfătosul bunic din Humuleşti, sărbătorit la Iaşi şi Chişinău
alte articole
“Zilele Ion Creangă” vor fi sărbătorite concomitent la Iaşi şi Chişinău. Despre asta anunţă Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naţionale pentru Copii «Ion Creangă». Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Muzeul Literaturii Române din Iaşi, în parteneriat cu universităţi, biblioteci, teatre, uniuni de creaţie şi posturi de radio vor desfăşura un amplu program de activităţi în duplex dedicat aniversării a 175-a de la naşterea clasicului literaturii române, Ion Creangă.
Inaugurarea Zilelor Creangă va avea loc la Chişinău, în data de 27 februarie, ora 15:00, la Teatrul Republican „Luceafărul", unde vor participa mai mulţi scriitori, cercetători literari, actori din Republica Moldova şi România. Publicul, prezent la inaugurare, va viziona gratuit spectacolul „Fata babei şi fata moşneagului" şi o amplă expoziţie de carte „Creangă – vocea copilăriei eterne" din colecţiile Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă".
În ziua de 28 februarie programul va continua la ora 10:00 cu Simpozionul „Ion Creangă: lumea (de azi) ca teatru" la Biblioteca Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.
La ora 12:00, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă", va avea loc un dialog cu elevii, susţinut de scriitori din Republica Moldova şi România, iar Grupul etnofolcloric „Moştenitorii", condus de Valeriu Chiper, va evolua cu un spectacol al obiceiurilor populare.
La Universitatea Pedagogică „Ion Creangă", la ora 14:00, grupul de scriitori de pe ambele maluri ale Prutului va avea o întâlnire cu studenţii şi corpul profesoral. Actorul ieşean Dionisie Vitcu va susţine un recital din opera lui Ion Creangă, iar scriitorul ieşean Daniel Corbu va prezenta CD-ul „Viaţa şi opera lui Ion Creangă".
În zilele 29 februarie – 2 martie vor avea loc mai multe acţiuni la diverse instituţii din Iaşi: lansarea volumelor din colecţia „Biblioteca Ion Creangă" la Salonul de Carte LIBREX 2012 în sala Polivalentă Iaşi; Simpozionul „Actualitatea naţională şi europeană a operei lui Ion Creangă" la Universitatea „Petre Andrei"; conferinţa „Limba română – „acasă" fiinţei", susţinută de acad. Mihai Cimpoi la Muzeul Literaturii Române Iaşi; Festivalul Internaţional de Literatură pentru Copii „Ion Creangă", ediţia a II-a, şi un spectacol al copiilor la Bojdeuca „Ion Creangă" din Ţicău; Salonul de Carte pentru Copii şi spectacolul inspirat din poveştile lui Ion Creangă la Teatrul „Luceafărul".