Serviciul german de informaţii avertizează: Rusia ar putea fi capabilă să atace NATO până în 2030

Directorul BND, Bruno Kahl. (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Rusia ar putea fi în măsură să atace NATO până în 2030 şi îşi intensifică eforturile de a perturba prin sabotaj susţinătorii occidentali ai Ucrainei, au avertizat luni şefii serviciilor de informaţii germane, potrivit The Moscow Times.

„În ceea ce priveşte personalul şi materialele, este probabil ca forţele armate ruse să fie capabile să efectueze un atac împotriva NATO cel târziu până la sfârşitul deceniului”, a declarat în parlament şeful serviciilor de informaţii externe BND, Bruno Kahl.

O confruntare directă între Moscova şi alianţa militară condusă de SUA „devine o opţiune pentru Rusia”, a spus Kahl.

Kahl a vorbit în cadrul unei audieri în Bundestag alături de şefii serviciilor de informaţii interne şi militare ale Germaniei, care au avertizat pe rând cu privire la ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei în contextul invaziei din Ucraina.

„Spionajul şi sabotajul rusesc în Germania sunt în creştere, atât calitativ, cât şi cantitativ”, a declarat şeful serviciilor de informaţii interne, Thomas Haldenwang.

Acesta a enumerat activităţile de sabotaj suspectate, inclusiv un accident la limită în care au fost implicate un colet explodat şi un avion de marfă DHL.

Coletul a izbucnit în flăcări la sol înainte de a fi încărcat în avion, în ceea ce Haldenwang a numit un „accident norocos”, fără a numi explicit presupuşii vinovaţi.

„Dacă ar fi explodat la bord în timpul zborului, ar fi avut loc un accident, iar resturile ar fi putut lovi toate persoanele de aici din Germania care, în mod deschis sau secret, simpatizează cu Putin”, a spus el.

Rusia a fost, de asemenea, implicată în campanii de dezinformare, a desfăşurat drone pentru a spiona locaţii sensibile şi a căutat să recruteze oameni, inclusiv din lumea crimei organizate, cu oferte de bani, a declarat Haldenwang.

A existat, de asemenea, o „creştere semnificativă” a activităţilor de spionaj şi sabotaj din partea Rusiei care vizează forţele armate germane, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare, Martina Rosenberg.

Printre activităţile întreprinse de Rusia se numără „recunoaşterea livrărilor de arme germane către Ucraina”, precum şi supravegherea proiectelor de formare militară şi de armament, a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor