Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei acuză trei organizaţii că subminează "eforturile de pace ale lui Trump"

Sediului Serviciului pentru Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR), Moscova. (Captură Foto)
Redacţia
25.04.2025

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a publicat pe site-ul său o declaraţie în care acuză Fundaţia Anticorupţie, Proekt şi Meduza de participare la o "campanie de subminare a eforturilor de menţinere a păcii" ale preşedintelui american Donald Trump.

Declaraţia spune:

"Serviciile de informaţii britanice şi franceze îndrumă în mod persistent persoanele care caută informaţii compromiţătoare de la Fundaţia Anticorupţie (recunoscută ca extremistă şi lichidată în Federaţia Rusă), Proekt şi publicaţiile Meduza (ambele recunoscute ca nedorite), care au fugit din Rusia şi s-au trezit în pragul supravieţuirii, pentru a fabrica acuzaţii la adresa anturajului lui Trump de legături tacite cu cercurile politice şi de afaceri ruseşti".

„Londra şi Parisul sunt cele mai interesate de informaţii despre proiectele de afaceri ale americanilor cu Gazprom, Rosneft, corporaţiile de stat Rostec şi Rosatom”, consideră SVR.

Serviciile ruseşti mai susţin că rezultatele acestor falsificări sunt planificate a fi utilizate pentru a discredita politicile Casei Albe şi a torpila procesul de negociere pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina.

SVR a reamintit, de asemenea, că Trump fusese acuzat anterior de legături strânse cu Rusia. Cu toate acestea, se arată în raport, aceste încercări „s-au dovedit ridicole”.

„La întoarcerea la Casa Albă, prima decizie a lui Trump a fost să declasifice dosarele anchetei pentru a arăta lumii părtinirea adversarilor săi din FBI şi Departamentul de Justiţie al SUA”, a declarat SVR.

Publicaţia Meduza aminteşte că Rusia a fost suspectată de amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016, câştigate de Donald Trump. Autorităţile ruse au negat amestecul în alegerile americane. Ancheta, condusă de procurorul special Robert Mueller, a durat aproape doi ani. La finalul ei s-a anunţat că nu a putut fi găsită nicio dovadă de înţelegere secretă între echipa lui Donald Trump şi Rusia înainte de alegerile din 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor