Serghei Lavrov - un 'Machiavelli' în slujba lui Putin

'Diplomaţia rusă este el', notează corespondenta publicaţiei franceze Liberation la Moscova, într-un comentariu despre ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care construieşte deja de zece ani relaţiile Rusiei cu ţările lumii.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.09.2013

'Diplomaţia rusă este el', notează corespondenta publicaţiei franceze Liberation la Moscova, într-un comentariu despre ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care construieşte deja de zece ani relaţiile Rusiei cu ţările lumii.

De acum încolo, Lavrov este şi omul care a clintit din punctul mort dosarul sirian. Atunci când toţi credeau că până la un atac american au rămas doar câteva zile, Serghei Lavrov 'a sărit pe scara trenului aflat deja în mers', obţinând acordul liderului sirian Bashar al-Assad de a renunţa la armele chimice.

Serghei Lavrov este unul dintre politicienii ruşi profesionişti, care au ajuns în domeniul diplomatic la sfârşitul anilor 1960, după finalizarea studiilor la Universitatea de Stat pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova (MGIMO). În total, poliglotul în vârstă de 63 de ani (Lavrov cunoaşte engleza, franceza, singaleza şi araba), a stat prin ţări străine 20 de ani, dintre care 15 în SUA, astfel că ştie tot despre această ţară.

Total diferit de preşedinteleVladimir Putin, rafinatul, abilul şi diplomaticul Lavrov este, cu toate acestea, devotat trup şi suflet liderului rus, constată jurnalista franceză în articolul preluat de Inopressa.ru. Ambii politicieni sunt convinşi că Rusia este un jucător important pe scena geopolitică mondială şi consideră necesar să apere ferm, chiar dur, interesele ei.

Este posibil ca tocmai din acest motiv relaţiile dintre Lavrov şi Dmitri Mededev, actual premier şi fost preşedinte al Rusiei, să nu fi excelat. Ministrul Lavrov a fost întotdeauna împotrivă ca succesorul lui Putin să-i permită Occidentului, în 2011, să desfăşoare operaţiunea armată împotriva Libiei. În opinia lui Serghei Lavrov, acela a fost un 'moment de slăbiciune', care a simbolizat schimbarea principiilor de neamestec, la care şeful diplomaţiei ruse ţine atât de mult.

Scopul lui Serghei Lavrov era să facă din Rusia un jucător de neînlocuit şi neînlăturat pe scena internaţională, iar ultimele evenimente din jurul problemei siriene arată că, deocamdată, acest lucru îi reuşeşte, conchide jurnalista franceză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor