Senatul a adoptat legea privind reducerea CAS. Ministrul de Finanţe gratulată cu o coroană mortuară

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen (Epoch Times)

Cu 96 voturi pentru, 2 abţineri şi un vot contra, senatorii au aprobat proiectul legii pentru reducerea CAS. Proiectul va fi supus şi votului Camerei Deputaţilor, urmând să ajungă la preşedintele Băsescu, spre promulgare, în jurul datei de 15 septembrie.

Având în vedere că la finele lunii iulie, când a trimis proiectul de lege Parlamentului pentru reexaminare, Traian Băsescu a solicitat precizarea surselor de finanţare pentru reducerea CAS, astăzi, Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a prezentat potenţialele surse de venit care ar putea compensa deficitul bugetar cauzat de scăderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Ioana Petrescu a explicat că măsura reducerii CAS se va compensa prin însăşi... reducerea CAS.

Practic, ministrul presupune că banii rămaşi la companii se vor întoarce la buget fie sub formă de investiţii, fie în urma unor noi angajări, a susţinut Ioana Petrescu. Mai mult, scăderea evaziunii fiscale cu minim 25% (considerată de ministru un scenariu pesimist) ar anula efectele negative ale scăderii CAS, a mai afirmat Petrescu.

"La nivel macro, reducerea poate duce la creşterea PIB cu 0,1-0,2%, iar sumele suplimentare rămase la agenţii economici vor merge la investiţii şi angajări. Dacă presupunem că jumătate din banii economisiţi merg la investiţii, se recuperează 1,3 mld lei din potenţiala pierdere la buget. Dacă celelalte 50% merg spre noi angajări, se recuperează alţi 1,3 mld lei", a declarat Petrescu, citată de hotnews.

În replică la discursul Ioanei Petrescu, senatorul Sorin Roşca Stănescu a depus o coroană mortuară la pupitrul de unde a luat cuvântul ministrul de Finanţe.

Reamintim că reducerea CAS a fost votată astăzi pentru a doua oară. La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului legea pentru reexaminare. Şeful statului a solicitat precizarea surselor de finanţare pentru reducerea CAS, surse pe care nici premierul Victor Ponta şi nici ministrul de Finanţe Ioana Petrescu nu au putut să i le precizeze cu ocazia discuţiei de la Cotroceni în cadrul căreia premierul nu a ştiut ce e acela MTO (provizionul de risc bugetar cerut de UE pentru prevenirea dezechilibrelor).

Proiectul legislativ trebuia să fie analizat în Senat luni, 18 august, însă conducerea Senatului a decis să amâne şedinţa cu o săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne