Senatul a adoptat legea privind degrevarea instanţelor judecătoreşti
alte articole
Plenul Senatului a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege privind degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pregătirea punerii în aplicare a Codului de procedură civilă. Preşedintele Traian Băsescu a solicitat recent senatorilor să reexamineze această lege şi să ia o hotărâre, pentru că Senatul este camera decizională care trebuie să facă acest lucru.
Legea adoptată luni de Senat a mai fost întoarsă în Parlament de către şeful statului şi în decembrie 2012, întrucât a fost votată de Camera Deputaţilor, deşi camera decizională este Senatul.
Este vorba de legea care vizează „unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pentru pregătirea punerii în aplicare a legii 134/2010", dar şi "Codul de procedură civilă, care a fost iniţial programat să intre în vigoare la 1 iulie 2012 - angajamentul nostru faţă de CE - după care am cerut un nou termen, 1 februarie 2013”, a precizat preşedintele, susţinând că este „extraordinar de neplăcut să fim în situaţia să nu ne respectăm angajamentul nici de această dată cu privire la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă”.
Adoptarea actului normativ a făcut obiectul discuţiei de săptămâna trecută între preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi premierul Victor Ponta.
Această lege stabileşte norme de competenţă de judecată care conduc la degrevarea instanţelor judecătoreşti şi la o mai bună funcţionare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin reducerea numărului de dosare la ICCJ şi instanţele civile.
Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat că noul Cod de Procedură Civilă ar putea intra în vigoare la 1 februarie. Demnitarul a mai precizat că "atât Preşedinţia, cât şi Parlamentul vor depune toate eforturile astfel încât procedura să fie finalizată" până la acea dată.
Noul Cod de Procedură Civilă ar putea intra în vigoare la 1 februarie dacă până la acea dată "legea care ar permite intrarea fără convulsii a codului în vigoare poate fi adoptată", a afirmat Mona Pivniceru.
Codul de Procedură Civilă a fost suspendat iniţial ca aplicare până la 1 februarie anul acesta, iar pentru că noul cod să intre în vigoare la această dată ministerul a făcut un pachet legislativ care se chema "Propuneri legislative de degrevare a instanţelor de anumite cauze", pachet legislativ în care s-au suspendat de la aplicare anumite dispoziţii ale noului Cod de Procedură Civilă pentru imposibilitatea aplicării lor, a mai precizat Pivniceru.
"Legea a fost întoarsă de la Preşedinţie la Parlament. E adevărat că e o chestiune procedurală, iar noi am luat în calcul posibilitatea de reamânare a acestui cod, având în vedere timpul scurs până la data intrării în vigoare şi procedurile parlamentare care ar trebui să se desfăşoare în acest interval, inclusiv promulgarea legii de către preşedinte. Am aflat că atât Preşedinţia, cât şi Parlamentul vor depune toate eforturile, aşa încât procedura să fie finalizată la 1 februarie, ceea ce ar însemna că nu ar mai fi necesară reamânarea codului, din moment ce la 1 februarie legea care ar permite intrarea fără convulsii a codului în vigoare poate fi adoptată. Ar putea fi 1 februarie", a declarat Pivniceru.
Noul Cod de Procedură Civilă are toate şansele să intre în vigoare la termen deoarece "s-au mobilizat şi Parlamentul şi Preşedinţia pentru a face posibilă intrarea în vigoare", a mai susţinut ministrul Justiţiei.
Noi membri în CSM, validaţi de Senat
Senatul a validat luni, prin vot deschis, prin ridicare de mână, pe procurorul Elena Hach şi pe judecătorul Adrian Bordea, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Săptămâna trecută, preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală a anunţat că a transmis Senatului solicitarea de validare a procurorului Elena Hach în funcţia de membru interimar al CSM, în locul rămas vacant, după demisia lui George Bălan, urmărit penal.
Pentru că ocupa poziţia a doua în urma alegerilor pentru CSM din 2010, Elena Hach urma sa preia acest post.
Elena Hach, validată în funcţia de membru interimar CSM din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, este membru al Asociaţiei Magistraţilor din România. Ea a participat împreună cu Mona Pivniceru la discuţiile pe legea salarizării din vara anului 2010.
Validarea judecătorului Bordea, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vine în urma vacantării postului de către Mona Pivniceru, care şi-a dat demisia din funcţia de membru al CSM în momentul în care a fost numită ministru al Justiţei.
Senatul a votat majorarea punctului de pensie la 762,1 de lei
Senatorii au aprobat luni, cu 114 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”, proiectul referitor la Ordonanţa de Urgenţă nr.1/2013 care vizează modificarea legii sistemului unitar de pensii publice, pentru stabilirea valorii punctului de pensie pentru acest an la 762,1 lei.
Proiectul de lege are în vedere majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
''De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anii 2010 şi 2011'',relevă analiza Consiliului Legislativ.
În luarea de cuvânt la tribuna Senatului, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a afirmat că punctul de pensie trebuia să aibă o valoare de circa 850 de lei, dar legea nu a fost respectată.
"Valoarea punctului de pensie în 2013 nu trebuia să fie 762,1 lei. Dacă în 2011 legea s-ar fi respectat, am fi avut un punct de pensie de 770 lei. Dacă în 2012 legea s-ar fi aplicat, am fi avut un punct de pensie de 800 şi ceva de lei, astfel că în 2013 ar fi trebuit să avem o valoare a punctului de pensie de aproape 850 lei. Legea nu s-a respectat însă", a declarat în plenul Senatului, Mariana Câmpeanu.
Proiectul de lege privind majorarea pensiilor are un caracter organic, a fost discutat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată şi urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, care îl va dezbate marţi, în sesiune de plen extraordinară.