Senatul a admis modificarea legii Statutului aleşilor locali

Epoch Times România
24.04.2012

Plenul Senatului a aprobat luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul legislativ prin se modifică Legea administraţiei publice locale şi cea privind Statutul aleşilor locali în sensul rezolvării unor "disfuncţionalităţi" din sistem.

Proiectul de lege a fost aprobat de senatori cu 99 de voturi pentru şi o abţinere, iar Raportul comun de admitere cu amendamente, întocmit de membrii Comisiei juridice şi de cei ai Comisiei pentru administraţie publică din Senat, a fost aprobat cu 99 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.

O modificare adusă legilor amintite este cea care stabileşte faptul că "pentru apărarea intereselor unităţilor administrativ-teritoriale, primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean, stă în judecată ca reprezentant legal şi nu în nume personal".

De asemenea, proiectul de lege modifică şi criteriile validării mandatelor consilierilor şi constituirea consiliilor locale şi judeţene sau criteriile încetării mandatului consilierului local sau judeţean înainte de expirarea duratei normale a mandatului.

Iniţiatorii au detaliat şi măsurile prin care sunt adoptate hotărârile în consiliile locale şi judeţene sau modul în care se desfăşoară şedinţele acestora şi cine are dreptul să le prezideze.

De asemenea, au rămas în vigoare şi prevederi ale legilor iniţiale, potrivit cărora primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean, poate împuternici o persoană cu studii superioare juridice sau un avocat care să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale, precum şi ale autorităţilor administraţiei publice locale respective în justiţie.

Unitatea administrativ-teritorială are dreptul să beneficieze de acoperirea cheltuielilor de judecată stabilite în baza hotărârii instanţei de judecată, iar despăgubirile primite de unităţile administrativ-teritoriale în urma hotărârilor pronunţate de instanţă, devin venituri la bugetul local.

Legea aprobată de plenul Senatului are un caracter organic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor