Senat: Partidele politice ar putea rămâne fără subvenţia de la bugetul de stat

Senatul a adoptat tacit luni propunerea legislativă a deputatului Daniel Vasile Oajdea prin care partidele politice ar putea să nu mai fie subvenţionate de la bugetul de stat în campaniile electorale.
Epoch Times România
23.04.2012

Senatul a adoptat tacit luni propunerea legislativă a deputatului Daniel Vasile Oajdea prin care partidele politice ar putea să nu mai fie subvenţionate de la bugetul de stat în campaniile electorale.

Astfel, propunerea de lege privind modificarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale vizează eliminarea din corpul legii a literei d) a alineatului 1 din lege, precum şi a articolelor 14-20.

În expunerea de motive a propunerii de lege, iniţiatorul susţine că, în contextul crizei economice, partidele politice nu ar mai trebui să primească până la 0,04% din veniturile prevăzute la bugetul de stat, aşa cum se întâmplă în acest moment.

"Politicienii care candidează independent şi reuşesc să fie aleşi nu primesc nimic de la bugetul de stat. Inechitatea este evidentă însă, deşi nu au forţa financiară a partidelor politice, în România, există politicieni aleşi independent care reuşesc să se descurce fără asistenţă socială de la stat. (...) Contextul economic a impus tăieri de salarii, disponibilizări în sistemul de stat, fonduri mai mici alocate asistenţei sociale, economii la buget. Cu toţii ar trebui să fim egali în faţa legii, însă o lege avantajează tocmai partidele politice", a susţinut iniţiatorul legii, potrivit documentului citat.

Daniel Vasile Oajdea mai susţine că partidele politice parlamentare au "zeci de mii de membri care sunt plătitori de cotizaţie".

"Partidele neparlamentare reuşesc să se descurce fără bani de la bugetul de stat. E evident că faţă de partidele parlamentare au mult mai puţini membri şi mult mai săraci. Şi totuşi nu grupul celor mai puţini şi mai săraci, ci formaţiunea celor mai mulţi şi mai bogaţi este finanţată de la bugetul de stat", se mai arată în proiect.

Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Propunerea de lege va fi transmisă, în forma iniţiatorului, Camerei Deputaţilor, care o va dezbate în calitate de for decizional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor