Senatorul Tudor Chiuariu, sub control judiciar în dosarul retrocedărilor

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, faţă de senatorul PNL Tudor Chiuariu, acesta fiind suspectat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderarea la un grup infracţional organizat în dosarul retrocedărilor ilegale în care este arestat şi pesedistul Viorel Hrebenciuc.
Tudor Chiuariu (Epoch Times România)
Flori Mladin
11.01.2015

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, faţă de senatorul PNL Tudor Chiuariu, acesta fiind suspectat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderarea la un grup infracţional organizat în dosarul retrocedărilor ilegale în care este arestat şi pesedistul Viorel Hrebenciuc.

Conform ordonanţei procurorilor anticorupţie, în luna noiembrie 2012, Varga Gheorghe Ioan şi Daniel Constantin Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva - Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie sa să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna.

Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

Prin cooptarea lui Chiuariu în interiorul grupului infracţional organizat, procurorii susţin că acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Potrivit anchetatorilor, în dosarul retrocedărilor ilegale, Romsilva ar fi fost prejudiciată cu 303.888.615 de euro. În dosar sunt urmăriţi penal, printre alţii, şi socrul premierului Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu, colegul său Dan Şova, directorul general al Romsilva, deputatul Ioan Adam, precum şi Adam Crăciunescu.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Tudor Chiuariu trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa şi să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor