Senator USR denunţă abuzuri în Parlament: "Activitatea tinde să devină una secretă!"

"Transparenţa" este un cuvânt pronunţat din ce în ce mai des de cetăţeni când vorbesc despre aşteptările lor în materie de funcţionare a instituţiilor statului. Senatul pare însă să meargă în direcţie contrară, încercând să devină tot mai opac, susţine senatorul USR George Dircă.
Loredana Diacu
02.04.2017

alte articole

Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
Loredana Diacu
02.04.2017

Senatul încearcă să devină o instituţie cât mai opacă, susţine senatorul USR George Dircă, acuzând încercări de schimbare a regulamentului Senatului în direcţia opacizării activităţilor ce au loc în comisii.

"Câteodată am impresia că activitatea noastră tinde să devină una secretă, în care nimeni să nu afle ce mai discutăm noi în cadrul comisiilor.", a declarat joi Dircă în cadrul dezbaterii "Locul cetăţeanului în organismele colegiale - permis de lege, descurajat de politicieni/birocraţie", organizată joi de APADOR-CH.

Potrivit afirmaţiilor senatorului, care face parte din Comisia de Regulament a Senatului, se încearcă acum modificarea art 65 din Statut, care stipulează că lucrările comisiei se consemnează în procese verbale

"Se doreşte eliminarea acestei sintagme, practic lucrările comisiei vor rămâne doar nişte discuţii, pe care parte dintre noi şi le vor aminti, în care dacă vom supune un proiect la vot vom avea un aviz care va consemna poziţia fiecăruia între noi, în schimb dacă sunt discuţii tehnice, ele vor rămâne în aer aşa...", a acuzat Dircă.

"Eu m-am opus la modificarea acestui articol, am solicitat obligativitatea de a rămâne o minută a şedinţei, pentru că există încheieri. Există încheieri ale şedinţelor de judecată, există procese verbale ale şedinţelor consiliilor locale, judeţene, peste tot, fie că e vorba că sunt discuţii între parteneri de afaceri sau de discuţii în cadrul plenului unei autorităţi, la finele acelei discuţii se încheie un document pentru că ea să nu se piardă. Ei, la noi se doreşte eliminarea acestei obligativităţi. Din punctul meu de vedere e o chestiune foarte gravă!', a mai susţinut senatorul.

Aceste tentative de a opaciza activitatea nu sunt singura problemă din Parlament. Cel mai mare abuz este abuzul de majoritate, spune reprezentantul USR.

"Mă uit la membrii comisiei, de multe ori înţeleg raţiunea susţinerii noastre însă la momentul votului, primul care ridică mâna e preşedintele şi ei stau toţi aşa şi se uită şi dacă a ridicat mâna sau a coborât-o, la fel fac şi ei. când sunt chestiuni sensibile, am observat, nu votează împotrivă, ci se abţin, asta e tehnica.

Mă aşteptam în comisii discuţiile să fie tehnice, să treacă de culoarea politică şi să luăm cea mai bună decizie, din păcate nu se întâmplă întotdeauna aşa.", a adăugat parlamentarul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor