Senat: Militarii pot rămâne în activitate până la 60 de ani. Care este condiţia

Senatorii au aprobat marţi ca militarii să-şi poată continua activitatea şi după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, însă cu aprobarea unităţii la care lucrează.
Soldaţi români participanţi la operaţiunile militare din Irak (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
09.04.2013

Senatorii au aprobat marţi, cu 103 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" şi trei abţineri, ca militarii să-şi poată continua activitatea şi după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, însă cu aprobarea unităţii la care lucrează.

Prevederea face parte din actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare şi care a fost retrimis în Parlament, pentru reexaminare, de către preşedintele Traian Băsescu. Comisia pentru Apărare a propus ca prevederile proiectului de lege să se aplice în exclusivitate pentru mapn şi structurile militarizate ale MAI, ceea ce s-a şi aprobat.

Pensionarea angajaţilor din mapn şi MAI va avea loc gradual, după următoarea regulă: generalii cu o stea se vor pensiona la vârsta de 56 de ani, cei cu două stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani. Prelungirea perioadei de muncă până la împlinirea vârstei de 60 de ani se poate face conform deciziilor luate de comisiile de selecţie, iar propunerea de pensionare va fi obligatorie pentru ministrul Apărării.

Serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80, iar angajaţii vor fi pensionaţi la 60 de ani.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi a precizat:
"Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie".

Scurt istoric

Cadrele militare vor putea continuă să lucreze în armată după împlinirea vârstei standard de pensionare şi până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei, conform unei iniţiative legislative care a fost aprobată în februarie, de Senat, cu 118 voturi "pentru" şi 18 "împotrivă".

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a aparţinut unui grup de parlamentari PSD şi PNL. În noul act, s-a renunţat la prevederea potrivit căreia "generalii şi amiralii sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere, în condiţiile prevederilor legale în vigoare".

Măsura a fost luată pentru că era necesară corelarea prevederilor proiectului de act normativ cu dispoziţiile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pentru a nu se crea o discriminare pozitivă pentru generali şi amirali. În plus, personalul Ministerului Apărării Naţionale poate fi detaşat în cadrul organismelor şi organizaţiilor internaţionale, având în vedere cererile de încadrare existente.

Personalul militar şi şi cel civil vor beneficia de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate, iar membrii familiei au dreptul la pensie de urmaş, pentru cazurile de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului.

Ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere când nu promovează baremele de pregătire fizică.

Preşedintele Traian Băsescu doreşte să menţină în funcţii generalii numiţi de el şi se opune schimbării, a apreciat premierul Victor Ponta care s-a referit la declaraţiile făcute joi de şeful statului.

"Cred că reacţia preşedintelui Băsescu e o reacţie personală, sunt generalii numiţi de domnia sa, înaintaţi în grad conform prevederilor constituţionale, şi ar vrea să rămână cât mai mult timp în aceste grade şi funcţii. Şi în aceste situaţii – şi o să mai avem multe situaţii de acum încolo – preşedintele Băsescu de fapt se opune schimbării. "Nu trebuie să schimbaţi Constituţia, trebuie să rămână cum a fost pe vremea preşedintelui Băsescu". Nu trebuie să schimbăm generalii, trebuie să rămână generalii puşi de preşedintele Băsescu. Nu trebuie să schimbăm la Curtea Constituţională, nu trebuie să facem nimic. Pot să înţeleg uman că după ce nouă ani ai condus o ţară şi un sistem politic nu vrei să schimbi nimic. Dar până la urmă USL, domnul Antonescu, eu, am fost votaţi tocmai pentru ca să facem schimbare şi o s-o facem", a declarat Ponta, la TVR.

Premierul a precizat că armata are suficienţi generali şi că nu ar fi mari probleme dacă unii dintre ei s-ar pensiona, în schimb sunt dificultăţi din cauza echipamentelor învechite.

"Problema nu e că nu avem destui generali, avem destui generali. Noi nu prea mai avem... nu că soldaţi, că avem militari cu contract, cu carieră, care îşi fac foarte bine meseria. Noi nu avem de foarte mulţi ani, e prima dată anul acesta după vreo opt ani de zile când bugetul apărării e mai mare decât anul precedent, deci noi nu mai avem echipament atât cât ar trebui, nu se pregătesc militarii noştri, asta e problema armatei române. Că pleacă zece generali sau 15...vin alţi generali sau alţi colonei, nu asta...", a mai afirmat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor