Semnificaţia expresiei "Încă mai există judecători la Berlin!”

Palatul Sanssouci din Potsdam, Germania (Wikipedia.com: Wolfgang Staudt din Saarbruecken, Germany)
Mioara Stoica
21.04.2023

Expresia "Trebuie să existe un judecător la Berlin" sau "Există, aşadar, un judecător la Berlin" sau “Încă mai există judecători la Berlin”, a fost împrumutată dintr-o piesă de teatru a lui Bertold Brecht - dramaturg, poet şi regizor german - în care acesta menţionează povestea unui morar care luptă cu tenacitate împotriva regelui pentru a se repara un abuz.

Povestea spune că unul dintre cei mai mari conducători ai Germaniei (Prusiei), Friedrich cel Mare (1712-1786), a luat decizia de a construi Palatul Sanssouci din Potsdam. Însă exista o moară lângă palat. Din acest motiv, construcţia s-a oprit, deoarece proprietarul morii, o femeie, a respins toate ofertele de bani.

Regele a vrut să exproprieze moara morarului şi să o dărâme

În cele din urmă, regele a venit să vorbească cu femeia.

"Regele: Îţi voi da oricâţi bani îţi doreşti. De ce te opui?

Săteanca: Nu vreau s-o vând. Moara am moştenit-o de la strămoşi.

Regele: Vezi că se construieşte un palat. El va fi construit până la urmă. Dacă nu vrei să vinzi moara, ţi-o vom lua oricum cu forţa."

Acest lucru era în mod clar un abuz.

Săteanca a spus:"Tu eşti conducătorul ţării, ai putea să-mi iei moara, dar încă mai există judecători la Berlin."

Pentru a obţine ce voia, regele nu a ezitat să mituiască toţi judecătorii şi avocaţii la care a apelat femeia. Cu multă perseverenţă, aceasta a reuşit să găsească un judecător onest care a ajutat-o să câştige procesul. Astăzi, cei care vizitează palatul Sanssouci din Potsdam ştiu că moara se află încă acolo.

Morala poveştii? Oricât de puternic ai fi, chiar dacă eşti dictator într-o ţară, s-ar putea să mai existe şi judecători corecţi care să aplice legea. De aceea, expresia este folosită pentru a spune că, în cele din urmă, justiţia triumfă oricum.

Informaţii mult mai detaliate pe site-ul studiodostuni.it, folosit ca sursă principală, alături de lovendal.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor