Seminariştii de la Colegiul Pontifical Nord-American din Roma au ocazia rară de a vedea tranziţia papală studiată la cursuri

Seminariştii de la Colegiul Pontifical Nord-American din Roma beneficiază de ocazia rară de a ocupa un ''loc aproape de ring'', putând urmări de aproape tranziţia papală pe care o studiază la cursuri, scrie the New York Times.
Epoch Times România
12.03.2013

Seminariştii de la Colegiul Pontifical Nord-American din Roma beneficiază de ocazia rară de a ocupa un ''loc aproape de ring'', putând urmări de aproape tranziţia papală pe care o studiază la cursuri, scrie the New York Times.

'Unde altundeva ai avea această oportunitate?', a întrebat Mons James Checchio, rectorul seminarului. 'Au un loc aproape de ring', a spus Checchio, care este preot în dieceza Camden din New Jersey. 'Aceasta este unicitatea acestui loc, de a te forma în acest seminar, care se află la umbra Sfântului Petru, cum se spune 'Sub umbra Petri''', a adăugat el.

Ei au mers la slujba Papei Benedict în Miercurea Cenuşii astfel încât să se poată ruga cu el. În ultima sa zi ca Papă au urcat pe acoperişul seminarului, astfel încât să poată aclama şi flutura steaguri în timp ce elicopterul ce-l transporta pe Benedict zbura deasupra capetelor lor. Ei ţin jurnale în care îşi înregistrează impresiile la evenimente pe măsură ce se acestea se derulează.

Săptămâna aceasta seminariştii intenţionează să-şi petreacă cât mai mult timp în Piaţa Sfântul Petru, rugându-se pentru cardinalii din Conclav pentru ca aceştia să aleagă un Papă şi privind coşul Capelei Sixtine.

Mons Checchio a declarat că renunţarea Papei la Pontificat, interregnul şi Conclavul oferă un moment clasic de învăţare - o şansă de a vizualiza istoria bisericii şi ecleziologia pe care seminariştii le studiază în clasă, pentru a înţelege anvergura globală a bisericii prin interacţiunea cu pelerinii veniţi din toate colţurile lumii şi a umaniza conducerea bisericii într-un moment în care 10 cardinali americani se află în Colegiu.

Seminarul aproape s-a dublat în dimensiune, cu 256 de studenţi în acest an, de la 156 în 2006, şi a obţinut şi o performanţă neaşteptată: studenţii săi ai câştigat anul trecut ''Cupa Clericus'', un turneu de fotbal pentru echipe de la diferite seminarii din Roma.

Mulţi dintre bărbaţii de la seminar au ales să devină preoţi după izbucnirea scandalului abuzurilor sexuale, într-un moment când opţiunea de a deveni preot este din ce în ce mai mistificatoare pentru mulţi.

''Este destul de evident, chiar şi pentru noi, că situaţia nu este cu adevărat numai fericire. Este un moment greu acesta în care intrăm în preoţie', a declarat Jun Hee Lee, un seminarist de 25 de ani din Brooklyn. 'Răbdare, perseverenţă în rugăciune şi curaj - având acea credinţă şi speranţă în Domnul nostru că adevărul Evangheliei va prevala, adevărul va învinge', a adăugat el.

Seminariştii au spus că au simţit o legătură personală neobişnuită cu Benedict, astfel că majoritatea dintre ei au decis să devină preoţi în timpul Pontificatului său. Ei citesc şi citează cărţile lui Benedict. Totodată, au avut mult mai multe oportunităţi decât majoritatea catolicilor de a-l vedea de aproape de Papă.

James Platania, un seminarist de 30 de ani din Vernon, New Jersey, l-a întâlnit pe Benedict la aniversarea vârstei de 83 de ani a acestuia, deoarece a fost invitat să se alăture unui grup care l-a însoţit pe arhiepiscopul de Newark într-o audienţă privată cu Papa în acea zi.

După ce într-un prim moment au fost speriaţi de decizia lui Benedict de a renunţa la Pontificat, acum apreciază acţiunea sa ca pe un act de curaj. 'Este un moment foarte interesant pentru a fi catolic', a declarat James Hansen, un seminarist de 24 de ani din Franklin Square, New York, care a postat fotografii ale unor momente importante din tranziţia papală pe pagina sa de Facebook. 'Papa Benedict tocmai a dat acest exemplu de smerenie. El este un exemplu pentru întreaga biserică universală', a spus Hansen.

Seminariştii nu pretind că au candidaţi favoriţi în Conclav şi nu caută schimbări deosebite în biserică. În schimb, au tendinţa de a vorbi despre aceasta perioadă în termeni spirituali.

'Ai sentimentul că ceva supranatural se întâmplă', a declarat John Wilson, un seminarist 27 de ani, din arhidieceza de New York, care a decis să devină preot după un stagiu ca editorialist pentru New York Post. 'Aceasta nu este doar o instituţie umană. Este trupul mistic al lui Hristos care se alătură pentru a alege un nou lider'', a adăugat el .

''Există un entuziasm crescând acum - a fost aproape o stare de doliu, dar acum trecem la o nouă viaţă, o viaţă frumoasă în continuitate cu aceşti 2.000 de ani', a spus Jonathan Ficara, 26 de ani, un seminarist din Moodus, Connecticut. 'Este un moment frumos, minunat. Cine nu ar vrea sa fie aici?'', a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor