Şeful Pentagonului: SUA ar putea mări numărul soldaţilor prezenţi în Siria

După ce la sfârşitul lunii octombrie Obama a ordonat trimiterea a aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale americane în Siria pentru a ajuta rebelii moderaţi în lupta lor contra Statului Islamic, Ashton Carter a declarat că numărul soldaţilor americani trimişi în ţara arabă ar putea creşte.
Ashton Carter (Mark Wilson/Getty Images)
Andrei Popescu
09.11.2015

Este foarte posibil ca SUA să trimită un număr mai mare de soldaţi în Siria dacă Washingtonul identifică mai multe “forţe locale capabile” ca parteneri în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, a declarat secretarul american al Apărării Ashton Carter într-un interviu difuzat duminică.

Comentariile lui Carter la ABC News au avut loc la o săptămână după ce Casa Albă a anunţat trimiterea unui număr de aproximativ 50 de soldaţi din forţele speciale americane în nordul Siriei, cu scopul de a întări forţele care luptă împotriva Statului Islamic.

“Pentru a putea câştiga, este nevoie de implicarea forţelor locale care pot menţine pacea după ce i-am ajutat să o obţină”, a susţinut Carter într-un interviu pentru emisiunea “This Week” de la ABC News. Interviul a fost înregistrat la bordul portavionului USS Theodore Roosevelt în Marea Chinei de Sud.

“Acele forţe locale sunt greu de găsit în Irak şi Siria”, a declarat el, conform NDTV.

“Dacă găsim un număr suplimentar de grupuri care doresc să lupte împotriva Statului Islamic şi care sunt capabile şi motivate, atunci vom face mai mult. Preşedintele [Barack Obama] a indicat că există dorinţa de a se face mai mult. Eu sunt în mod sigur pregătit să recomand ca el să facă mai mult, dar este nevoie de forţe locale capabile – aceasta este cheia pentru o victorie de durată.”

Întrebat dacă acest lucru înseamnă mărirea numărului de soldaţi americani prezenţi pe teritoriul Siriei, Carter a răspuns: “Absolut”.

Autorizaţia lui Obama pentru trimiterea unui grup de soldaţi americani în Siria denotă schimbarea tacticii îndelungate a administraţiei de a nu implica forţele terestre americane în conflictul din ţara arabă.

Timp de peste un an, SUA a condus o coaliţie de state occidentale şi regionale care a desfăşurat atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria, dar cu un impact limitat asupra avansării jihadiştilor.

Situaţia din Siria s-a complicat după ce Rusia a trimis soldaţi, avioane şi echipamente militare pentru a susţine guvernul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic.

Dar SUA şi aliaţii săi au acuzat Moscova că loviturile sale aeriene au atacat în principal poziţii ale altor grupuri rebele moderate, care se opun regimului din Damasc şi care sunt susţinute din afară.

Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele. După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor