Şeful OMS "crede că virusul SARS-CoV-2 s-a scurs din laboratorul Wuhan" după un "accident catastrofal" în 2019

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Pierre Albouy / Getty Images)

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi-ar fi exprimat părerea, în privat, că pandemia de Covid a început în urma unei scurgeri dintr-un laborator chinez, susţine o sursă guvernamentală de rang înalt, citată de Daily Mail Online.

Cu toate că, public, susţine că "toate ipotezele rămân pe masă" în ceea ce priveşte originile Covid, sursa a declarat că Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), i-a mărturisit recent unui politician european de rang înalt că explicaţia cea mai probabilă a pandemiei este un accident catastrofal la un laborator din Wuhan, unde infecţiile s-au răspândit pentru prima dată în perioada de sfârşit a anului 2019.

Potrivit sursei citate, Mail on Sunday a dezvăluit pentru prima dată îngrijorările din cadrul serviciilor de informaţii occidentale cu privire la Institutul de Virologie din Wuhan, unde oamenii de ştiinţă manipulau coronavirusuri prelevate de la lilieci din peşteri aflate la aproape 1.000 de kilometri distanţă - aceleaşi peşteri de unde se bănuieşte că ar fi provenit virusul SARS-CoV-2 - în aprilie 2020. Se estimează acum că numărul deceselor la nivel mondial în urma pandemiei Covid a ajuns la peste 18 milioane.

OMS a fost criticată iniţial pentru abordarea sa deferentă faţă de China cu privire la pandemie, precum şi pentru disponibilitatea de a accepta protestele Beijingului, potrivit căruia afirmaţiile privind o scurgere de laborator erau doar o "teorie a conspiraţiei".

Cu toate acestea, în absenţa unor dovezi convingătoare de răspândire "zoonotică" - procesul prin care un virus trece de la animale la oameni -, OMS adoptă acum o poziţie publică mai neutră.

Tedros a informat statele membre cu privire la pandemie, luna aceasta, recunoscând: "Nu avem încă răspunsuri cu privire la provenienţa virusului sau la modul în care acesta a pătruns în populaţia umană".

"Înţelegerea originii virusului este foarte importantă din punct de vedere ştiinţific pentru a preveni viitoarele epidemii şi pandemii. Dar, din punct de vedere moral, le datorăm acest lucru tuturor celor care au suferit şi au murit şi familiilor lor. Cu cât durează mai mult, cu atât este mai greu. Trebuie să ne grăbim şi să acţionăm cu un sentiment de urgenţă.

Toate ipotezele trebuie să rămână pe masă până când vom avea dovezi care să ne permită să excludem sau să eliminăm anumite ipoteze. Acest lucru face cu atât mai urgent faptul ca această muncă ştiinţifică să fie separată de politică. Modalitatea de a preveni politizarea este ca ţările să facă schimb de date şi de eşantioane în mod transparent şi fără interferenţe din partea vreunui guvern.

Singurul mod în care această activitate ştiinţifică poate progresa cu succes este colaborarea deplină a tuturor ţărilor, inclusiv a Chinei, unde au fost raportate primele cazuri cu SARS-CoV-2", a adăugat oficialul OMS.

Anul trecut, OMS a înfiinţat Grupul consultativ ştiinţific pentru originile agenţilor patogeni noi (SAGO) pentru a contura ce studii ar fi necesare pentru a identifica originile SARS-CoV-2 - aşa cum este cunoscut virusul ce provoacă boala Covid19 - şi pentru a "crea un cadru global pentru studierea originilor agenţilor patogeni emergenţi şi reemergenţi".

O anchetă iniţială a OMS privind epidemia a fost respinsă cu înverşunare de China, ceea ce a dus la un raport care a concluzionat că virusul SARS-CoV-2 a fost probabil transmis la oameni de la un liliac prin intermediul unei alte specii neidentificate.

Însă după ce 14 ţări - printre care Marea Britanie, SUA şi Australia - au criticat concluziile raportului ca fiind puternic compromise, Dr. Tedros a recunoscut deficienţele raportului şi a ordonat un nou proces.

Guvernul american a adoptat o abordare prudentă în ceea ce priveşte atribuirea responsabilităţii pentru Covid - lucru pe care scepticii chinezi îl atribuie fricii de a ofensa Beijingul.

Cu toate acestea, serviciile secrete americane au plasat laboratorul secret Wuhan în centrul analizei sale.

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a afirmat că lucrătorii de la institut au prezentat simptome asemănătoare celor de Covid-19 în toamna anului 2019 - cu câteva săptămâni înainte de a se da alarma, şi a spus că, în cadrul unor proiecte militare, oamenii săi de ştiinţă experimentau un coronavirus de liliac foarte asemănător cu cel care provoacă boala Covid-19.

Un purtător de cuvânt al OMS a declarat: "Dr. Tedros a spus în mod constant că toate ipotezele rămân pe masă în timp ce oamenii de ştiinţă îşi continuă activitatea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură