Şeful NATO încrezător că puternica legătură dintre Europa şi SUA va rezista

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (Thierry Charlier/Getty Images)
Andrei Popescu
22.06.2018

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este încrezător că legătura strânsă dintre Europa şi Statele Unite va supravieţui în ciuda neînţelegerilor curente privind comerţul şi referitoare la deciziile Washingtonului de a se retrage din acordul pentru climă din Paris şi acordul nuclear cu Iranul.

“Legătura noastră este puternică, dar unii se îndoiesc de puterea acestor relaţii. Şi, da, vedem neînţelegerile”, a precizat Stoltenberg la Londra.

“Nu este scris în piatră că legătura transatlantică va supravieţui pentru totdeauna, dar cred că o vom păstra”, a adăugat el, potrivit RFE/RL.

Stoltenberg a mai susţinut că “s-ar putea să vedem o relaţie mai slabă”, însă a insistat că “menţinerea parteneriatului transatlantic este în interesul nostru strategic”.

Remarcile au fost făcute înaintea unui summit al liderilor NATO, care va avea loc la Bruxelles în luna iulie.

Preşedintele american Donald Trump, care a criticat în mod constant aliaţii NATO pentru că aceştia nu cheltuie suficient pentru apărare, este de aşteptat că va participa la summit.

De asemenea, Stoltenberg a declarat că se aşteaptă ca Trump să adopte la summit o poziţie “foarte dură” în privinţa problemei apărării, inclusiv a cererii ca membrii NATO să onoreze un angajament privind creşterea nivelului cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB-ul lor.

Şeful NATO a afirmat că este important să se recunoască faptul că statele europene au început să îşi mărească nivelul cheltuielilor cu apărarea. “Este posibil să spunem că am făcut multe, dar mai rămân mult de făcut”, a adăugat el.

Stoltenberg a precizat că lumea se confruntă cu “cel mai imprevizibil mediu privind securitatea într-o generaţie” din cauza ameninţării terorismului, a proliferării armelor de distrugere în masă, a atacurilor cibernetice şi a unei politici externe ruseşti agresive.

“Trebuie să continuăm să protejăm instituţiile noastre multilaterale, precum NATO, şi să continuăm să susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli”, a adăugat el.

Unii oficiali europeni şi-au exprimat temerile că administraţia SUA nu va acţiona suficient de dur pentru a pedepsi Moscova pentru presupusa interferare cu diverse alegeri, presupusul rol în otrăvirea unui fost agent rus în Marea Britanie şi pentru alte probleme.

Luna trecută, Trump a şocat aliaţii la un summit G7 desfăşurat în Canada când a sugerat ca Rusiei să i se permită să revină în grupul de puteri industriale majore. Moscova a fost expulzată după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

De asemenea, unii aliaţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele că Trump s-ar putea întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin atunci când va călători în Europa pentru summitul NATO.

Însă Stoltenberg a declarat că liderii NATO nu vor avea nicio problemă cu un summit Trump-Putin.

“Suntem în favoarea dialogului cu Rusia. Nu dorim un nou Război Rece. Nu dorim o nouă cursă a înarmări. Nu dorim să izolăm Rusia”, a adăugat secretarul general al alianţei militare vestice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor