SUA livrează Turciei primul avion F-35 în pofida opoziţiei din Washington

Avion de luptă american F-35A Lightning II (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
22.06.2018

SUA a livrat primul din cele şase avioane de luptă F-35 pe care le-a contractat Turcia, în pofida opoziţiei interne cauzate de decizia Ankarei de a cumpăra de la ruşi sistemul de apărare antiaeriană S-400.

Producătorul american Lockheed Martin a predat în mod oficial primul avion F-35 în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Fort Worth, Texas, la care au participat şi oficiali turci, au susţinut joi diverse organizaţii media.

Al doilea avion va fi adus “la o dată ulterioară” la baza aeriană Luke din Arizona, a declarat locotenent-colonelul Mike Andrews, purtător de cuvânt al Pentagonului. Celelalte patru avioane vor rămâne în SUA până în 2020.

Turcia, care este membră NATO, a fost partener în proiectul F-35 Joint Strike Fighter, un consorţiu de finanţare a avioanelor de luptă, din 1999.

Spre dezamăgirea Washingtonului, în intervalul de timp cuprins între sfârşitul anului 2019 şi începutul lui 2020, Turciei îi vor fi livrate de asemenea sisteme ruseşti de apărare aeriană cu rachete sol-aer S-400. În prezent, Rusia produce sistemele respective pentru Ankara pe baza unui acord de credit încheiat între cele două ţări în decembrie 2017.

Unii senatori americani s-au opus livrării avioanelor F-35 din cauza demersului turcilor de a cumpăra sistemele S-400.

Într-un proiect de lege privind bugetul apărării care a fost aprobat marţi, Senatul a cerut ca vânzarea avioanelor F-35 să fie suspendată în cazul în care Turcia va continua planul de achiziţionare a sistemelor ruseşti.

“Orice efort făcut de guvernul Turciei de a dezvolta şi mai mult relaţia cu Rusia va afecta securitatea generală a alianţei NATO, şi a ţărilor membre NATO şi va degrada interoperabilitatea alianţei”, potrivit textului proiectului de lege.

Dacă ambele camere ale Congresului SUA aprobă acea variantă a proiectului de lege, atunci administraţia preşedintelui Donald Trump va fi obligată să excludă Turcia din proiectul F-35, să înlăture din acel avion toate piesele produse în Turcia şi să interzică avioanelor F-35 turceşti să părăsească teritoriul ţării.

Relaţiile strânse ale Ankarei cu Moscova reprezintă doar unul dintre motivele tensionării relaţiilor turco-americane.

Turcia s-a opus cu tărie planurilor SUA de a înarma kurzii din Siria şi Irak. De asemenea, Ankara a criticat Washingtonul pentru refuzul de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în Pennsylvania şi care este acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva guvernului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor